Švédové sfoukli české naděje. Dvacítka nedala ani gól, na domácím MS končí

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Toužili po další velkolepé bitvě jako ve skupině s Ruskem či Američany, jenomže tentokrát čeští junioři neměli nárok. Dvacítka nezvládla čtvrtfinále, soupeře ze Švédska pustila do vedení a pak už severskou jízdu nezabrzdila. Svěřenci Václava Varadi nedali ani gól a na domácím turnaji končí sedmí. Švédy v semifinále čekají Rusové, Kanada bude hrát s Finskem.

Do klíčové bitvy na šampionátu nastoupil v brance dvacítky znovu Dostál, který ze zdravotních příčin vynechal předchozí zápasy s USA a Kanadou. Totéž platilo v případě útočníka Šíra. Trenér Varaďa měl k dispozici šest beků a dvanáct ofenzivních hráčů, Švédové nasadili kompletní kádr.

Junioři věděli, že proti favoritovi musejí předvést soustředěný výkon na hranici možností, polovinu první třetiny se jim to dařilo. Ve 3. minutě nebezpečně zakončoval Höglander, pak českou klec přestřelil Nässén. Na opačné straně uháněl do přečíslení Teplý, jeho pokus ovšem Alnefelt pokryl. Hokejisté věděli, že je žádoucí disciplína, jenomže záměr neudrželi. Po vyloučení Haše vyhodil kotouč mimo hrací plochu Šik a soupeř měl k dispozici 40 vteřin početní výhody pěti proti třem.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Seveřané nevyužili, skvělý Dostál pokryl dorážku Davida Gustafssona po ráně Lundkvista, pak ramenem vytěsnil pumelici Holtze. V čase 11:55 šel na hanbu Šír, který zbytečně vysekl hůl soupeři po buly, a touto příležitostí už talenti Tre Kronor nepohrdli. V čase 13:08 neměl Nils Höglander problém zamést puk do brány poté, co předtím předvedl pohotový zákrok Dostál – 1:0.

Češi sami nabídli protivníkovi vedení, navíc přidali další chybu. V první přesilovce dvacítky špatně rozehrál za bránou Dostál, puku se zmocnil Hugo Gustafsson a pohodlně skóroval – 2:0. Tohle byl tvrdý direkt, který mohli v pěti proti čtyřem následně zmírnit Raška s Teplým. Leč branky nedali. Po pauze se Varaďův výběr nadechoval k ataku, jenže uteklo 45 vteřin a znovu se radovali Švédové. Nahrávku do levého kruhu dostal Nils Höglander a mířil přesně – 3:0.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Češi přišli o vítr do plachet, nicméně slouží jim ke cti, že dřeli. Hrál se rychlý hokej nahoru a dolů, na Švédech bylo vidět, že si hodně tykají s kotoučem a jsou velmi dobře bruslařsky vybaveni. Na Alnefelta to hezkou střelou zkoušel Šik, po závaru Pláška, Šíra a Teplého měli Švédové štěstí, kotouč mířící do brány se zastavil o beton jejich gólmana. Jinak ale tým trenéra Monténa zápas kontroloval. 

V úvodu třetí třetiny měli Švédové přesilovku poté, co fauloval Plášek, Češi pak paradoxně mohli snížit. Jenže únik Pytlíka v oslabení radostí neskončil. Haš následně srazil v jasné šanci Berggrena a nařízené trestné střílení proměnil obránce Victor Söderström – 4:0. V 51. minutě fauloval Haš znovu a Švédům stačilo 13 vteřin, aby využili další přesilovku: nádhernou kombinaci zakončil David Gustafsson – 5:0.

Zmar domácího výběru podepsal Klikorka, který za dostal trest na pět minut a do konce zápasu, Švédové tím pádem dokončili duel v početní výhodě. Klíčová bitva reprezentantům nesedla, skvělé publikum je na konci přesto odměnilo hromovým skandováním a skákáním. Česká dvacítka nepřekročila bariéru čtvrtfinále a na domácím mistrovství světa obsadila konečnou sedmou příčku.

Švédové se v sobotním semifinále utkají s Ruskem, druhou dvojici tvoří Kanada a Finsko.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Výsledek čtvrtfinále české dvacítky

ŠVÉDSKO – ČESKO 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Höglander (Fagemo), 16. H. Gustafsson, 21. Höglander (Sandin, Fagemo), 45. Söderström (trestné střílení), 51. D. Gustafsson (Höglander, Lundkvist).
Rozhodčí: Lawrence (Kanada), Morozov (Rusko) – Huseby (Kanada), Šalagin (Rusko).
Vyloučení: 1:5, navíc Klikorka (Česko) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 37:23 (16:8, 11:11, 10:4).
Diváci: 8 693 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Hugo Alnefelt – Jaromír Pytlík.
Švédsko: Alnefelt –  Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Björnfot, Broberg, Norlinder – Fagemo, D. Gustafsson, Höglander – Berggren, Bäck, Pasic – Holtz, Henriksson, Henriksson – Öberg, H. Gustafsson, Nässén – Eriksson. Trenér: Thomas Montén.
Česko: Dostál – Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar – Teplý, Šír, Myšák – Pytlík, Střondala, Plášek – Raška, Čajka, Blümel – Pekař, Pavel, Šik. Trenér: Václav Varaďa.

Závěrečný program MS do 20 let

Sobota 4. ledna 2020:
11:00 2. zápas o udržení Kazachstán – Německo (Ostrava)
15:00 semifinále Švédsko – Rusko (Ostrava)
19:00 semifinále Kanada – Finsko (Ostrava)

Neděle 5. ledna 2020:
11:00 případný 3. zápas o udržení Německo – Kazachstán (Ostrava)
15:00 zápas o bronz (Ostrava)
19:00 finále (Ostrava)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz