Pokud se vrací autem domů později večer, zaparkuje jen obtížně. I když má před domem dvě parkovací plochy se stovkami stání, jsou pravidelně plné do posledního místa. „Čas od času auto nechám tam, kde bych normálně neparkoval. Brzy ráno ale hned odjíždím,“ přiznal Marek Doležal, který bydlí v panelovém domě v brněnských Bohunicích.

V této městské části v Ukrajinské ulici vzniklo nedávno přibližně třicet nových parkovacích míst. Osm z nich zlegalizovali na příjezdových cestách ke garážím, kde se dřív parkovat nesmělo. „Další jsme vyznačili v areálu průmyslových garáží. Uvnitř jsou nyní kolmá parkovací stání,“ řekl bohunický starosta Antonín Crha.

Biskup Vojtěch Cikrle požehnal koledníků. Začala tak Tříkrálová sbírka.
Biskup požehnal koledníkům, začala Tříkrálová sbírka

Dalších jedenáct stání chtějí zástupci radnice letos vybudovat mezi parkovišti ve Švermově ulici. I přes nárůst počtu míst je podle Crhy jejich počet stále nedostatečný. „U osmipodlažních domů je situace hraniční. Lidé tam zaparkují, ale musí dlouho jezdit okolo. Katastrofální situace je u dvanáctipodlažních domů, tam často nejsou schopni zaparkovat. Na nové parkoviště tam není místo,“ uvedl Crha.

Parkovací místa

problém: nedostatek míst hlavně na sídlištích

možné řešení: nízkonákladové parkovací domy

nová místa: třicet míst v Ukrajinské ulici v Bohunicích, další chce radnice zřídit ve Švermově ulici

Jako jedno z řešení problému na sídlištích vidí zástupci města stavbu nízkonákladových parkovacích domů s desítkami míst.

„Do roku 2022 chceme zrealizovat dva takové domy. Prioritně v Teyschlově ulici v Bystrci, kde je velký problém s parkováním. Už se stalo, že tam nemohly projet sanitky,“ uvedl předseda dopravní komise magistrátu Pavel Jankůj. O záměru výstavby domů už Brněnský deník Rovnost dřív informoval.

Ve Starém Lískovci chybí podle tamního starosty Vladana Krásného místa pro asi dva a půl tisíce aut. „Naše situace je specifická v tom, že se nemáme kam rozšiřovat. Navíc je území velmi nešťastně protkané sítěmi,“ řekl Krásný.

Hromadná nehoda na dálnici D1 u Holubic.
Zledovatělá dálnice: hromadná nehoda devíti aut zablokovala D1

V městské části mají vytipované dvě lokality, kde by mohlo přibýt okolo tří stovek míst. Kdy a zda vůbec parkovací plochy v Kyjevské a Labské ulici vzniknou, dosud není jasné.