Takhle zahalila mrznoucí mlha Chomutov. Jaké má počasí další plány?
Pohled na zamlžený Chomutov. Foto: Vitulenka
Chomutov

Chomutov - Během noci z Nového roku na čtvrtek 2. ledna se na Chomutovsku, jakož i na řadě dalších míst Česka, vytvořila mlha. A protože mrzlo, jednalo se o mlhu mrznoucí. Takže namísto vodních kapiček všechno obalily ledové krystalky. Ty se množily a množily, až se z Chomutovska stalo ledové království a o tu pravou led(n)ovou atmosféru bylo postaráno. Aneb jde to i bez sněhu. Naopak na horách panovala slunečná obloha a teploty vysoko nad dlouhodobým průměrem.

Pokud se Vám Chomutovsko v „sibiřském kabátu“ líbí, určitě byste uvítali, kdyby v něm zůstalo co možná nejdéle. Bohužel, počasí má jiné plány... Co praví aktuální předpověď na první víkend letopočtu 2020?

0301chomutov2

Takto "spolkla" mlha kostel Svaté Barbory v Chomutově. Foto: Vitulenka

PÁTEK 3. LEDNA

Na družicových snímcích pořízených v dopoledních hodinách byl mezi jihovýchodní Anglií a Beneluxem patrný oblačný vítr. Jednalo se o střed malé výškové tlakové níže, mající v zádech tlakovou výši se středem u Britských ostrovů. Ta spolu s ohromným polem nízkého tlaku vzduchu nad severní Evropou rozjede severozápadní proudění, které, po přechodu srážkově nepodstatné studené fronty, utne inverzní charakter počasí, právě díky kterému se nejen Chomutované ve čtvrtek i v pátek probudili do bílého rána. Z toho mimo jiné vyplývá, že nejen v Chomutově se po studené frontě paradoxně oteplí.

SOBOTA 4. LEDNA

Mezi tlakovou výší se středem u francouzského Bretaňského poloostrova a rozsáhlou tlakovou níží se středem nad Finskem bude do střední Evropy od severozápadu pronikat vlhký oceánský vzduch. Ten, jako obvykle, přinese velkou oblačnost, kterou v Krušných horách doprovodí četné přeháňky. Sněhové, anebo dešťové? Sněhové samozřejmě, přičemž sněhové vločky lze očekávat také v níže položených partiích Chomutovska. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

NEDĚLE 5. LEDNA

Oblast vysokého tlaku vzduchu, jejíž srdéčko v sobotu tepalo u francouzské Bretaně, se přemístí přímo nad Českou republiku, stejně jako na Nový rok. Tato skutečnost připraví hory o další dodávky sněhu, přestože jich v právě probíhající zimě prozatím moc nebylo, to je pravda... V noci lze ještě v Krušných horách očekávat hodně mraků a sněhánky, v průběhu jitra se nicméně vyčasí na jasno až skoro jasno. I když vlastně ne doslovně, nebe totiž obsadí oblaka vysokého patra. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

PONDĚLÍ 6. LEDNA, TŘI KRÁLOVÉ

My tři králové jdeme k vám, mráz a sníh však nenesem vám. Asi tak by šlo shrnout pondělní počasí. Taktéž na startu nového týdne by se totiž přímo nad Českem měl nacházet střed výše zmíněné oblasti vysokého tlaku vzduchu. Šance na přívaly sněhu jsou proto totálně nulové, stejně jako celodenní mrazy, případně inverze a jinovatka. Tři králové by měla doprovodit modrá obloha a sluneční paprsky, k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C a ranní minima kolem bodu mrazu, resp. lehce pod ním.

Nuže, přestože je na horizontu pomalu vidět konec první poloviny meteorologické zimy 2019/2020, doposud jsme si toho pravého zimního počasí moc neužili, že? (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru