Vsetín dá deset milionů sociálním organizacím

foto: město Vsetín
VSETÍN – Přes deset milionů korun dá Vsetín organizacím, které působí v sociální sféře na území města. Dotace jsou určené na provozní náklady organizací, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Jana Raszková.

Dotační titul je připravený tak, aby organizace měly peníze už počátkem nového roku, kdy ještě nemají finanční prostředky z ministerstva a ze Zlínského kraje. „V roce 2019 bylo do dotačních výzev do sociální oblasti rozděleno 8,5 milionu korun, v roce 2020 bylo zastupitelstvem schváleno 10,2 milionu korun. Jasnou prioritou rozdělení financí byla seniorská skupina, četnost této skupiny každým rokem narůstá,“ informovala místostarostka Simona Hlaváčová.

Letos jsou v dotačním programu i úspěšné projekty, které čerpaly v minulých dvou letech dotace z Evropské unie. Dotační program se skládá ze dvou částí. Výzva A je určená pro registrované sociální služby, což jsou například pečovatelské služby pro seniory nebo osobní asistence. „Ze 16 žadatelů jsme podpořili 14, celkem se rozdělilo 9 milionů a 200 tisíc korun,“ doplnila Hlaváčová. Do výzvy B posílaly žádosti nestátní neziskové organizace, které vykonávají na území města pravidelnou činnost v sociální oblasti převážně zájmového charakteru, například mateřská centra, organizace poskytující výchovu k první pomoci, nebo činnosti pro seniory a osoby se zdravotním postižením. „V této kategorii byla přiznána dotace 11 žadatelům v celkové výši jeden milion korun,“ sdělila Martina Ďulíková ze sociálního odboru radnice.

Mezi ty, jejichž žádost uspěla v dotačním řízení, patří mimo jiné například Letokruhy, azylový dům pro matky s dětmi, Charita Vsetín, Diakonie, ale také Rodinné mateřské centrum Sluníčko.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x