Opera Vojcek zahajuje přenosy z Met v novém roce

Temná, dekadentní a nepříliš prováděná. Taková je opera Vojcek Albana Berga, která je prvním přenosem z Metropolitní opery v roce 2020. Nové nastudování opery se v kinech objeví 11. ledna 2020. Podle recenzí jde o jednu z nejlepších produkcí aktuální sezóny.
A. Berg: Vojcek (zdroj MET)

Dílo rakouského skladatele Albana Berga, vznikající v letech 1915 až 1921, se řadí k operní avantgardě dvacátého století. Přibližně hodinu a půl dlouhá opera, jejíž libreto si Berg napsal sám na základě fragmentu divadelní hry Georga Büchnera, nemá žádnou přestávku. Skutečnou výzvou je látka pro orchestr, protože každý z nástrojů má v podstatě vlastní part. Berg pojal Vojcka jako sestavu patnácti relativně krátkých scén, přičemž každá z nich se liší hudební formou. První dějství se tak rozpadá do pěti fragmentů (mj. suity, rapsodie, vojenského pochodu nebo ukolébavky), druhé je uzavřenou symfonií o pěti větách, klíčové je i použití opakovaných leitmotivů. Vojcek je hudebně náročný kus, který reflektuje nesmyslnou krutost (nejen) první světové války. Příběh vypráví o běžném životě vojáků na německé vesnici, přičemž Bergovy postavy jsou opsané ze skutečného života.

Do Metropolitní opery se Vojcek vrací v novém nastudování Williama Kentridge, jež vychází z jeho vlastní inscenace pro operní festival v Salcburku. Kentridge jej vizuálně zahalil do temných barev, ať už jde o kostýmy nebo projekce, které dotváří syrovou, časem i prostorem neukotvenou atmosféru.

Hlavní postavu ztvárnil švédský barytonista Peter Mattei, dlouholetý člen ansámblu newyorského operního domu. Debutoval v roce 2002 ve Figarově svatbě W. A. Mozarta, v jeho současném repertoáru najdeme mimo jiné hned dvě role v dílech Richarda Wagnera. Sekundují mu Gerhard Siegel jako Kapitán, Christian Van Horn v partu Doktora nebo Elza van den Heever jako Marie. Orchestr řídí Yannick Nézet-Séguin.

V únoru pak budou přenosy z Met pokračovat slavnou operou Porgy & Bess, což je unikátní propojení operní tradice a amerického jazzu z pera bratří Gershwinů. Diváci se mohou rovněž těšit na nové nastudování Wagnerova Bludného Holanďana nebo na Donizettiho Marii Stuartovnu, v níž září sopranistka Diana Damrau.

 

PROGRAM SEZÓNY 2019/2020

Sobota 11. ledna 2020, 18:45
A. Berg: VOJCEK
Nézet-Séguin / Kentridge | van den Heever, Mumford, Ventris, Siegel, Staples, Mattei, Van Horn

Sobota 1. února 2020, 18:45
G. Gershwin: PORGY A BESS
Robertson / Robinson | Blue, Schultz, Moore, Graves, Ballentine, Owens, Walker, Singletary

Sobota 29. února 2020, 18:45
G.
F. Händel: AGRIPPINA
Bicket / McVicar | Rae, DiDonato, Lindsey, Davies, Rock, Rose

Sobota 14. března 2020, 17:45
R.
Wagner: BLUDNÝ HOLANĎAN
Gergiev / Girard | Kampe, Fujimura, Skorokhodov, Portillo, Terfel, Selig

Sobota 11. dubna 2020, 18:45
G.
Puccini: TOSCA
de Billy / McVicar | Netrebko, Jagde, Volle, Carfizzi

Sobota 9. května 2020, 18:45
Donizetti: MARIE STUARTOVNA
Benini / McVicar | Damrau, Barton, Costello, Filończyk, Pertusi

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat