Hlavní obsah

Irácké milice tvrdí, že se staly terčem náletu

Aktualizováno

Bojovníci iráckých milic podporovaných Íránem se podle svého tvrzení stali severně od Bagdádu terčem náletu. Na místě má být šest mrtvých a tři zranění. Původní informace o tom, že cílem náletu měl být zdravotnický konvoj, nejsou podle irácké armády pravdivé. Podíl na náletu odmítla vojenská koalice vedená USA.

Foto: Essam Al-Sudani, Reuters

Irácká šíitská milice PMF

Článek

Některá média zpočátku tlumočila tvrzení milic o tom, že nový úder mají na svědomí Spojené státy. Nejmenovaný americký činitel ale řekl AP, že nešlo o operaci americké armády. Mezinárodní koalice vedená USA, která bojuje proti Islámskému státu se od náletu distancovala. "Fakt: Koalice v posledních dnech nepodnikla letecké údery poblíž základny Tádží (severně od Bagdádu)," uvedl na Twitteru mluvčí koalice.

Zprávy přichází jen den poté, co americký raketový útok v iráckém hlavním městě zabil klíčového íránského generála Kásima Sulejmáního.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Nejnovější útok zřejmě kolem 01:00 místního času (23:00 SEČ) měl zasáhnout konvoj s příslušníky takzvaných Lidových mobilizačních sil (PMF). Ty jsou součástí irácké armády a sdružují milice, z nichž mnohé podléhají íránskému vlivu.

Podle zdroje Reuters zůstala po incidentu u vojenské základny Tádží dvě zničená vozidla a šest ohořelých mrtvol. Totožnost zabitých nebyla ihned zřejmá, řekl AP nejmenovaný irácký představitel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bagdádu prolomili bránu velvyslanectvíVideo: AP

PMF v prohlášení potvrdily, že se jejich konvoj stal terčem náletu, a odmítly, že by při tom přišel o život některý z předních představitelů organizace. "Prvotní informace potvrzují, že úder zasáhl konvoj zdravotníků Lidových mobilizačních sil," citoval z komuniké Reuters. To se však nepotvrdilo. Irácká armáda záhy uvedla, že cílem nebyl zdravotnický konvoj.

Při americké operaci z noci na pátek byl mezi mrtvými také zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis.

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Blízký a Střední východ

Irák v posledních dnech zažívá sérii nejrůznějších bezpečnostních incidentů. Na přelomu roku napadl americkou ambasádu v Bagdádu dav demonstrantů pobouřených předchozím náletem USA, při kterém přišlo o život 25 členů jedné ze šíitských iráckých milicí. Američané zase reagovali na raketový útok na iráckou vojenskou základnu, který 27. prosince zabil i jednoho amerického civilistu.

Reklama

Výběr článků

Načítám