Festival hudebního divadla Opera 2020 dnes otevře Janáčkův Osud

Festival hudebního divadla Opera 2020 dnes v pražském Národním divadle (ND) otevře opera Osud Leoše Janáčka v provedení ostravského Národního divadla moravskoslezského. Své nejlepší inscenace nabídnou operní soubory z celé České republiky i ze Slovenska do 2. března 2020 na scénách ND v Praze i na jiných místech. Festival nabídne 17 inscenací.
Janáček: Osud, Národní divadlo moravskoslezské 2018 (foto Martin Popelář)

Opera 2020 uvede operní klasiku, málo známé tituly i novinky, operní díla od Wolfganga Amadea Mozarta až po současnost. Nová autorská díla tentokrát zahrají nejen alternativní soubory jako Ensemble Damian či Opera studio Praha.

Z pozapomenutých oper se mohou diváci těšit například na dvě aktovky skladatele a klavírního virtuóze Sergeje Rachmaninova, které v Liberci nastudoval inscenační tým Martin Doubravský – Linda Keprtová. V programu jsou i dvě opery Leoše Janáčka a výrazněji než v minulých letech je jmény Ludwig van Beethoven, Carl Maria von Weber, Giuseppe Verdi a Giacomo Puccini zastoupena německá a italská klasika.

Festival hudebního divadla Opera vznikl v roce 1993 s cílem nabídnout souborům i divákům srovnání a připomenout, že si operní divadlo zaslouží pozornost a podporu. Základem přehlídky jsou představení operních souborů z českých, moravských a slezských divadel zřizovaných státem nebo obcemi. V roce 2015 se festivalu poprvé zúčastnily operní soubory ze Slovenska. Rozhodnutí, jakou inscenací se prezentují, je na vedení divadel.

Výjimečné festivalové výkony budou opět oceněny Libuškami – čestnými cenami festivalu. Odborníci (porota kritiků) i diváci (prostřednictvím ankety) budou vybírat nejlepší festival inscenaci a oceňovat výjimečné pěvecko-herecké výkony. Jednu cenu opět udělí ředitelka festivalu Lenka Šaldová.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat