Jestli nechcete být v tomto roce považováni za barbary, zaneste si termíny akcí, o nichž se bude mluvit nejen na kulturní scéně a nejen v Česku. Forbes vám namíchal kulturní koktejl z více než dvacítky špičkových ingrediencí. Je se na co těšit.

UMĚNÍ

1. Mikuláš Medek v Praze

Hned tři budovy obsadí nejambicióznější projekt Národní galerie pro letošní rok – retrospektiva jednoho z nejoriginálnějších českých malířů 20. století Mikuláše Medka. Už rok před připravovanou výstavou (poslední se konala v Rudolfinu v roce 2002) začaly ceny jeho prací dramaticky růst. Podle ročního souhrnu odborného serveru Art+ se loni objem prodejů Medka na českých aukcích zvedl na 105 milionů korun proti 13 milionům z předchozího roku. Obraz Akce I (Vajíčko) se prodal za 57 milionů korun a obsadil třetí příčku v žebříčku aukčních rekordů.

KDE A KDY: Národní galerie, Praha, 22. května – 22. listopadu

2. Eliasson v Bilbau a Karlíková v Praze

Zatímco dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson patří ke globálním uměleckým superstars, Češku Olgu Karlíkovou znají zatím spíš znalci. Eliasson svá díla formuje s božím rozmachem z mechu, vody, ledu nebo mlhy. Tvorbu Karlíkové rovněž napájí imaginace přírody. Je mnohem subtilnější, byť stejně pozoruhodná. Do malby převáděla dráhy ptačího letu nebo vytvářela fascinující výtvarné partitury ptačích zpěvů. Pražská výstava navíc objeví i méně známé polohy jejího talentu.

KDE A KDY: Guggenheim Museum, Bilbao, 14. února – 21. června

KDE A KDY: Muzeum Kampa, Praha, červen 2020

3. Van Eyck v Gentu

Loni si svět připomínal dva renesanční velikány. Nic tak spektakulárního, jako byla výstava v amsterodamském Rijksmuseu k 350. výročí smrti Rembrandta van Rijn nebo expozice k 500 letům od úmrtí Leonarda da Vinciho v pařížském Louvru, nás letos nečeká. Zatímco v Louvru (výstava běží ještě do konce února) převedlo HTC do virtuálního prostoru slavnou Monu Lisu, která tak díky technologiím s návštěvníky galerie flirtuje, jako by jí ani nebylo skoro 400 let, v belgickém Gentu se budete muset spokojit s tradičním postáváním před obrazy.

Muzeum, které renesanční vlnu tlačí do nadcházejícího roku, představí 10 děl malíře Jana van Eycka. Může se to zdát málo, ovšem je to polovina dosud známých prací titána vlámské renesance. Vrcholem show bude nově zrestaurovaná desková malba z gentského oltáře Klanění božímu beránkovi, která diváky stále efektně vtahuje do děje. I bez 3D brýlí.

KDE A KDY: Museum voor Schone Kunsten Gent, 1. února – 30. dubna

4. Peter Lindbergh v Německu

Cindy, Naomi, Christy, Linda, Tatjana. V devadesátkách stačilo vyslovit jejich jména a každý věděl. Byla to éra supermodelek, kterou do značné míry spoluutvářel Peter Lindbergh. Autor ikonických módních obrazů, kde retuše a stylizované pózy nahradily koncentrované emoce. Když slavný fotograf loni v září zemřel, měl za sebou dva roky práce na vlastní retrospektivě. Kolekce 140 fotografií startuje výstavní turné v Düsseldorfu, pokračuje Hamburkem, Darmstadtem a italskou Neapolí.

KDE A KDY: Kunstpalast Düsseldorf, 5. února – 6. června

5. Christo v Paříži

Bulharský konceptuální umělec Christo je nejznámějším „baličem“ na světě. Spolu se svojí ženou Jeanne-Claude už do sukna obalil německý Bundestag, kus australského pobřeží, římské hradby, pařížský most nebo muzeum v Chicagu. Příští rok se veterán konceptu do Paříže vrací hned dvakrát. V říjnu snad konečně uskuteční několikrát odloženou akci, při níž pokryje Vítězný oblouk 25 tisíci čtverečními metry recyklovatelné textilie. Happeningu, který jistě proletí světovými médii, bude předcházet jarní retrospektiva v Centre Pompidou.

KDE A KDY: Georges-Pompidou Centre, Paříž , 18. března – 15. června

FILM

6. Volání divočiny

Než sedmasedmdesátiletý Harrison Ford vystřihne pro Spielberga posledního Indiana Jonese (jako nejzazší datum je anoncován rok 2021), odskočí si na Klondike. V nejnovější adaptaci slavného románu Jacka Londona je mu parťákem digitální pes.

KDO A KDY: Volání divočiny, režie Chris Sanders, premiéra 27. února

7. Hrdina, kterého budete milovat i nenávidět

Podle scénáře Marka Epsteina a s Ivanem Trojanem v hlavní roli natočila svůj nejnovější snímek první dáma evropského filmu Agnieszka Holland. Šarlatán vypráví o lidovém léčiteli, který pomohl milionům obyčejných lidí, ale i prominentům nacistického a komunistického režimu a nakonec se sám stal obětí politického procesu. Režisérku prý na příběhu Mikoláška fascinovalo, „jak člověk, který je schopen toho nejlepšího, v sobě nachází i to nejhorší a jak se s tím nechce smířit“.

KDO A KDY: Šarlatán, režie Agnieszka Holland, premiéra 26. března

8. Bizarní film (nejen) o domácím násilí

K nejvýraznějším postavám autorského filmu ve středoevropském regionu patří v Praze usazená slovenská režisérka s maďarským jménem Mira Fornay. Vybírá si citlivá společenská témata, aby je zpracovala optikou provokativní jako ona sama. Její nejnovější film je výstupem několikaletého výzkumu domácího násilí. Snímek o metaforické cestě, na které se hrdina utkává se svými démony, je strukturován jako počítačová hra. Jaroslav Plesl v hlavní roli se v kinech utká s Danielem Craigem, který bude naposledy Bondem.

KDO A KDY: Žáby bez jazyka, režie Mira Fornay, premiéra 8. dubna

9. Tenet

Britský režisér Christopher Nolan má nový film. Milovník vypravěčských labyrintů a hříček s časem stvořil špionážní thriller s Robertem Pattinsonem. V traileru jsou k vidění scény, které popírají gravitaci, zmiňuje se posmrtný život či hrozba třetí světové války.

KDO A KDY: Tenet, režie Christopher Nolan, premiéra 16. července

10. Havel, Žižka a Zátopek se utkají v letních kinech

Rok 2020 bude v české kinematografii patřit životopisným dramatům. Tyto formáty představují pro evropské filmaře relativní sázku na jistotu: dobře se financují a lákají i diváky. Nejspíš proto si distributoři dovolili nasadit je do kin o prázdninách. Léto odstartuje Horákův Havel, který sleduje disidentské období bývalého prezidenta od roku 1968 do sametové revoluce. Havla hraje Viktor Dvořák.

Poněkud odlišný filmový výraz lze čekat od režírujícího kaskadéra a producenta Petra Jákla, který se s ambicemi sobě vlastními pustil do zfilmování osudů husitského vojevůdce Jana Žižky. Obsadil Karla Rodena nebo hollywoodskou hvězdu Michaela Caina. A nakonec na velké plátno doběhne i čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek. Režisér David Ondříček už o slavném vytrvalostním běžci natočil dokument. V hraném filmu Zátopka ztvární Václav Neužil.

KDO A KDY: Havel, režie Slávek Horák, premiéra 16. července

KDO A KDY: Jan Žižka, režie Petr Jákl, premiéra 6. srpna

KDO A KDY: Zátopek, režie David Ondříček, premiéra 13. srpna

11. Duna

Na ikonickém sci-fi románu Duna si už vylámalo zuby pár filmových es včetně Davida Lynche. Teď se do nové verze pustil kanadský svéráz Denis Villeneuve (Sicario, Příchozí, Blade Runner 2049). „Některé věci, které uvidíte, se dají popsat snad jedině jako noční můra,“ prozradil o jeho adaptaci herec Oscar Isaac, který se ujme role vévody Leta Atreida. Jeho syna a hlavního hrdinu pak ztvární nastupující hvězda Timothée Chalamet, který už si vládcovství vyzkoušel v loňském filmu Král.

KDO A KDY: Duna, režie Denis Villeneuve, premiéra 17. prosince

HUDBA

12. Megakoncerty v O2 areně nabídnou operu a hvězdné veterány

Hned zkraje roku se pokusí vyprodat největší sportovní halu v Česku barytonista Adam Plachetka. V operním žánru to dosud dokázaly jen hvězdy jako Pavarotti nebo Domingo. Kanadská popová star Céline Dion přijede v květnu s novým turné, kterým by ráda zopakovala fenomenální úspěch šňůry Taking Chances. Pár dnů nato čeští fanoušci potřetí naživo uslyší veterána Erica Claptona a koncertní verzi temného, existenciálního dvojalba Ghosteen ještě v květnu přiveze Nick Cave. V létě pak právě v Praze oslaví 50 let na scéně Aerosmith a System Of A Down snad představí nový repertoár. Rok zakončí Ozzy Osbourne, který jarní koncert přesunul ze zdravotních důvodů na listopad.

KDO JE KDY v O2 areně:

  • Adam Plachetka, 16. ledna
  • Céline Dion, 21. května
  • Eric Clapton, 29. května
  • Nick Cave, 30. května
  • System Of A Down, 16. června
  • Aerosmith, 24. června
  • Ozzy Osbourne, 13. listopadu

13. Festivaly se začínají plnit

Alternativnější dramaturgii hledá publikum na festivalech, jež už začínají ohlašovat headlinery. Sázkou na jistotu je slovenská Pohoda, která letos láká především na Thoma Yorka. Nevystoupí s Radiohead, ale s aktuálním projektem Tomorrow’s Modern Boxes. Kdo by to měl do Trenčína z ruky, chytne ho 12. července v pražském Foru Karlín. Američtí punkrockeři Green Day budou hvězdami festivalu Rock for People, ve stejnou dobu přiveze na festival Metronome nové album americký hračička Beck.

14. Einstürzende Neubauten a Pet Shop Boys ve Foru Karlín

Do pražského Fora Karlín se vydejte v květnu. Tedy pokud máte podobný hudební vkus jako Forbes. Britské synthpopové duo Pet Shop Boys se tam vrací po šesti letech, německá industriální skupina Einstürzende Neubauten jezdí do nedaleké Prahy vcelku pravidelně, naposledy tu vystoupili před třemi lety.

KDO JE KDY ve Foru Karlín:

  • Pet Shop Boys, 13. května
  • Einstürzende Neubauten, 22. května

15. Průšvih, nebo triumf?

Tenhle koncert bude buď nostalgickým návratem v čase, nebo bolestným pohledem na zápas o image teenagerky v pětatřiceti. Kanadská rockerka Avril Lavigne zatím vyhrála alespoň boj s lymeskou borreliózou, která ji na dva roky připoutala na lůžko, a letos vyrazí na turné s deskou Head Above Water.

KDO A KDY: Avril Lavigne, Tipsport arena, Praha, 23. března

16. Nová původní česká opera v Brně

Skladatel Marko Ivanović zaujal operou Čarokraj, kterou v režii Petra Formana uvedlo pražské Národní divadlo. V tom brněnském bude mít v únoru světovou premiéru další Ivanovićova opera Monument. Líčí tragický příběh autora Stalinova pomníku na pražské Letné.

KDY A KDE: Monument, Janáčkovo divadlo, Brno, 7. února

17. Berlínští filharmonikové přijedou s Mahlerem

Jeden z nejslavnějších orchestrů světa přijede do Prahy se svým novým šéfdirigentem Kirillem Petrenkem. Na programu budou výhradně díla Gustava Mahlera.

KDE A KDY: Obecní dům, Praha, 7. května

18. Těšte se na jazzovou první ligu

Jazz dávno není výhradní doménou klubů. JazzFestBrno obsazuje pravidelně velké sály a s programem nadcházejícího ročníku nebude mít problém je zaplnit. Přijede Joshua Redman Quartet, Chris Potter Trio & Bill Frisell, Avishai Cohen Trio, Lizz Wright & Filharmonie Brno či Pat Metheny. Velké hvězdy, ovšem v komorní atmosféře klubu na Vltavě, uvede pražský Jazz Dock v cyklu Jazz čtyř kontinentů. Zahrají Jorge Rossy Vibes Quintet, Dominic Miller Group nebo Marc Copland Trio.

19.  Do nového roku s novým cirkusem

Pokud milujete nový cirkus, nenechte si ujít hned první lednovou premiéru na pražských Jatkách 78. V Česku stále unikátní prostor pro alternativní, a hlavně pohybové divadlo není lokální. Vypisuje mezinárodní rezidence, které umožňují vznik výjimečných projektů. Takto vzniklo i autorské představení seversko-německé formace Strapmania se stejným názvem, které stojí a padá na vzdušné akrobacii.

KDE A KDY: Strapmania, Jatka 78, Praha, premiéra 13. ledna

20. Švejk? Nikoli. Schwejk!

Český a německý, ryze současný pohled na nejslavnějšího hrdinu, kterého dala naše literatura světu. Nová inscenace na programu Městských divadel pražských, která vznikla v koprodukci se Staatstheater Augsburg a v režii renomovaného Armina Petrase, pátrá po identitě geniální idiota Švejka. Haškův text propojuje s Brechtem i se švejkovským pohledem současné české spisovatelky Petry Hůlové.

KDE A KDY: Švejk/Schwejk, Divadlo Komedie, Praha, pražská premiéra 10. března