04.01.2020 13:24

Hammerfall se i s deskou Dominion vrací do Prahy

Hammerfall jsou již od dob legendárního debutu Glory to the Brave jednou z největších hvězd současného metalu. Do pražského svatostánku Forum Karlín dorazí už 13. února a to v hodně exkluzivní společnosti nadějných formací Battle Beast a Serious Black.

Nejspíš ty časy taky pamatujete. Iron Maiden i Judas Priest se trápili po odchodu zpěváků, nosily se flanelové košile, videoklipy byly zbarveny do všech odstínů bláta a kytarové sólo bylo považováno za přežitek. Někdy v té době kytarista Oscar Dronjak opustil řady seskupení Ceremonial Oath a vyzval bubeníka neznámé začínající kapely In Flames Jespera Strömblada, aby se k němu připojil v novém projektu.

Měl pro něj zatím pouze jednu píseň Steel Meets Steel, ale i z ní bylo jasné, odkud vítr vane. Na soupisce brzy přibyla další jména, kytarista Niklas Sundin, basák Johan Larsson a pěvec Joachim Cans. Debut Glory to the Brave (1997) vyšel nejprve v Holandsku, kde se dočkal pozitivního ohlasu. Ale teprve když byli Hammerfall osloveni německým vydavatelstvím Nuclear Blast s nabídkou jeho distribuce v Evropě, začaly se dít věci.

O více než dvacet let později se Hammerfall stále řadí mezi evropskou metalovou smetánku s legiemi věrných fanoušků v zádech. I do České republiky se vracejí rádi a často, takže když v dubnu vydali již svou jedenáctou studiovku Dominion, nebylo pochyb, že jejich cesta znovu zamíří i sem.

 

 

Finové Battle Beast mají do statusu legend, jemuž se Hammerfall stále těší, ještě daleko, ale nakročeno mají skvěle. Jejich cesta začala v Helsinkách roku 2005. U zrodu kapely stáli především kytarista a hlavní skladatel Anton Kabanen a zpěvačka Nitte Valo. Po úspěchu v několika soutěžích se jim podařilo dosáhnout na nahrávací smlouvu a vydání debutu Steel v roce 2011. I když deska vyšla pouze ve Finsku, rychle si získala pozornost zahraničních vydavatelství a po roce jej Nuclear Blast vydává i světově.

Na podzim 2012 odchází z rodinných důvodů Nitte Valo a na její místo nastupuje Noora Louhimo. Další výrazná změna přichází v roce 2015, kdy se kvůli neshodám odporoučí Anton Kabanen, zakládající následně konkurenční projekt Beast In Black. Battle Beast ale ochod klíčového skladatele nezničí. V aktuální sestavě kapela zatím vydala dvě úspěšná alba - Bringer of Pain z roku 2017 a letošní přírůstek No More Hollywood Endings, s nímž se představili i na posledním Masters of Rock.

 

 

Už je to bezmála šest let, co se parta zkušených hudebních harcovníků sešla, aby zaštítěná jménem bývalého kytaristy Helloween Rolanda Grapowa rozjela nový projekt. jemuž dali název Serious Black. Nápad na tento projekt se zrodil z rozhovoru Grapowa s basákem Mariem Lochertem (Emergency Gate, ex-Visions of Atlantis) o situaci v hudebním průmyslu. Slovo dalo slovo a ti dva se rychle shodli na tom, že by spolu měli něco spáchat. Začalo období, kdy doplňovali sestavu, do níž rychle zapadli bubeník Thomen Stauch (ex-Blind Guardian, Savage Circus), klávesák  Jan Vacik (ex-Dreamscape) kytarista Dominik Sebastian (Edenbridge).

Následně se pustili do procesu skládání, a než se nadáli, měli dost materiálu na debutové album. Zbývalo jenom najít patřičně reprezentativní hlas. Volba nakonec padla na švéda Urbana Breeda (ex-Tad Morose, ex-Bloodbound, Trail of Murder). Nyní již nic nebránilo tomu, aby nahrávka As Daylight Breaks v lednu 2015 spatřila světlo světa.

Serious Black se vydali na cesty a jméno kapely se pomalu začalo dostávat do povědomí power metalových fanoušků po celém světě. Několikrát se už předvedli i v našich končinách. Ani odchod Thomena Staucha a Rolanda Grapowa už je nemohl zastavit. Jejch místa v současnosti zaujímají kytarista Christian Münzner a bubeník Ramy Ali. Poslední nahrávkou je dva roky stará studiovka Magic, ale už 31. ledna se můžeme těšit na novinku s názvem Suite 226.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.