Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chtěl se Marek s 9 promile upít k smrti? Odborníci naznačili, jak muž pil

Autor: lc - 
4. ledna 2020
15:04

Případ Slováka Marka s rekordními devíti promile alkoholu v krvi, kterého se lékařům v nemocnici v Trnavě bohužel na Nový rok nepodařilo zachránit, šokoval i české odborníky. „Je to zcela mimořádný případ, že to hraničí až s uvěřitelností,“ přiznal pro Blesk.cz adiktolog Miroslav Barták z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Jak mohl takové množství vůbec vypít?

Podle odborníků to rozhodně není běžný případ, který by se tady někdy řešil. „Tohle už je opravdu hodně. Podle mého soudu musel vypít vysoceprocentní alkohol. A dostat do sebe třeba dva litry vodky, to opravdu není jen tak. Představte si, jak chutná vodka, a že ji exujete v tohle množství,“ soudí adiktolog Barták, podle něhož byl mrtvý zřejmě člověk, který buď užíval alkohol problematicky, nebo byl na alkoholu závislý.

Chtěl se upít?

„Je to velmi smutné, ale my opravdu neznáme pozadí toho člověka. Jestli netrpěl depresemi, neměl nějakou jinou psychickou poruchu, neměl problémy. Jestli se chtěl, nebo nechtěl upít až k smrti. Jestli to byla náhoda, nebo chtěl na všechno zapomenout a udělat tlustou čáru. V každém případě je to hrozná tragédie,“ přiznává Barták.

Podle něho existují lidé, kteří mají problémy s alkoholem, ale nějaký čas je zvládají.  „Pak na ně ale přijde určitá epizoda, něco se stane, a pak se klidně zavřou a dva tři dny v kuse pijí. Možná to byl tento případ, ale jsou to vše jen spekulace,“ upozornil adiktolog, který pravidelně spolupracuje s iniciativou »Suchej únor«. Ta se snaží motivovat Čechy, aby zkusili během nejkratšího měsíce v roce nevypít ani kapku alkoholu. 

Předávkování až po několika hodinách

Předávkování se může podle odborného webu Alkohol pod kontrolou  projevit až po několika hodinách. Ze silného rauše může člověk dospět do stavu předávkování najednou a bez varování.

Riziko předávkování u alkoholu není jednoduché stanovit. Dávka alkoholu, která způsobí konkrétní osobě předávkování, se, stejně jako u jiných návykových látek, nedá předem určit. Záleží na koncentraci alkoholického nápoje, ale i na momentální zdravotní situaci konzumenta. Mnohem vyšší je riziko předávkování, pokud člověk vypije rychle velké množství nebo pokud alkohol kombinuje s jinými, zejména nelegálními drogami.

Osmipromilový řidič Čurda: Znovu za volantem! Kvůli opilosti ani nenastartoval

Život ohrožují už 4 promile

„Říká se, že ta život ohrožující dávka pro člověka je 4 až 5 promile. To znamená, že on ji překročil dvakrát. Zapomínáme, že alkohol je neurotoxický jed, na který jsme sice dlouhodobě adaptovaní, ale ta adaptace je jenom částečná,“ vysvětlil známý pražský lekař Cyril Mucha.

Při předávkování alkoholem dochází k vystupňování účinků alkoholu, především dechovému útlumu. Dochází k útlumu činnosti mozku a srdce. Základním příznakem je porucha vědomí od ospalosti až k bezvědomí. Může také dojít k poruše dýchání, v nejhorším případě i k zástavě dechu. „Játra začnou selhávat, dochází k srdečním arytmiím, špatně fungují ledviny, vyřadí se z činnosti mozek, který řídí v podstatě všechno ostatní,“ popsal Mucha.

„Existují určité detoxikační schopnosti organismu, takže ten se jed snaží rozložit na látky, které nejsou toxické, a to, jak rychle se to daří, kolik jedu člověk snese, záleží na jeho genetické výbavě, na jeho enzymatické výbavě, na tom, jak mu fungují játra, která jsou hlavní továrnou detoxikace,“ upřesňuje dále Mucha.

Lékař: Vypít to je možné!

Ten také soudí, že vypít takové množství alkoholu je možné, byť on sám se s ničím podobným nikdy osobně nesetkal.  „Jestli je to člověk schopen vypít, tak upřímně řečeno je! Nedovedu si představit sedm litrů vína, ale třeba tu vodku si dovedu představit, zejména po tom, kdy jsou takové ty oslavy, kdy se pije na rychlost. Když se lidi vzájemně hecují a když měl už před tím v sobě nějaký základ, který běžně bývá tak dvě promile,“ vysvětlil Mucha.

Lékař dodal, že existují protilátky, které se k odbourávání alkoholu podávají, ale samozřejmě mají jen omezené možnosti. S tím souhlasí i adiktolog Barták. „Kolegové v nemocnici udělali z hlediska medicíny, co mohli, ale nejsou všemocní. Je to obrovská osobní tragédie.“

Adiktolog Michal Miovský v Epicentru: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let.

Video  Adiktolog Michal Miovský v Epicentru: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let  - Andrea Ulagová, Blesk
Video se připravuje ...

lunatic ( 5. ledna 2020 03:05 )

Bylo by už zapotřebí,aby poslanci přijali zákon,který by v podstatě každému občanovi ČR a to včetně dětí stanovil,jaké množství tvrdého alkoholu musí měsíčně povinně vypít. Prostě,určité množství,např.2 litry by byly povinné a ze zbytku by již bylo možné se vykoupit - např.formou dvojnásobné sazby daně z příjmu a matky,které by nemohly spolehlivě prokázat,kolik toho za měsíc vypily,tak ty by nepobíraly dětské přídavky.Tento pán sice nastavil laťku poměrně vysoko,jsem však přesvědčen,že někdo to vezme jako otázku osobní cti a pokusí se tento dočasný výkon uvrhnout v zapomnění.

villon ( 4. ledna 2020 18:41 )

Jenom lidi kteří dělají do chlastu trochu systematičtěji dokážou ocenit tenhle suprvýkon. Nenávyst šířící abstinenti to budou vždycky hanět a neni potřeba se jejich názorami zabývat.

Věčná škoda že Marek nepřežil, stala by se z něj živoucí legenda a já bych opět probudil hrdost na to že som Čechoslovák!!! R.I.P. pane Marku a ať vám v nebýčku chutná!

XYZ3 ( 4. ledna 2020 17:19 )

Jdi už někam...

BoziMilda ( 4. ledna 2020 16:07 )

Takže nám pan chlastolog řekl, že o tomto případu vůbec nic neví a pak nám sdělil velké tajemství, že alkohol škodí. Tak to sdílejte, než to smažou.

zdravymozek ( 4. ledna 2020 15:54 )

PAN TO PŘEHNAL,JESTLI SI PAMATUJI,TAK U NÁS JEZDIL S V3S PŘI SEDMI PROMILE??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání