Rusové jsou ve finále! Úchvatnou bitvu se Švédy rozsekl Morozov

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Po úžasném semifinále Švédů s Rusy na šampionátu dvacítek v Ostravě by si finále zasloužili snad oba soupeři. Sborná rychle otočila z 0:1 na 3:1, další obrat pak vystřihli Seveřané. Postup nakonec slaví Rusko díky gólu Ivana Morozova ze čtvrté minuty prodloužení!

Řada hráčů včetně obou brankářů se znala z finále posledního mistrovství osmnáctek, právě gólmanům ale začátek vůbec nepatřil – první třetina byla jednou z nejlepších na turnaji! Hned po 16 sekundách ji otevřel gólem Rasmus Sandin, jenž se po vyhraném buly Davida Gustafssona nachytal Askarova.

Jenomže Rusové do šesté minuty z přesilovek skóre otočili. Ivan Morozov nejdřív trefil Alnefeltův teploměr, potom předvedl zkrat nejproduktivnější hráč turnaje Höglander. Švédská hvězda trefila do obličeje Děnisenka a rozhodčí ji poslali do kabin, načež trestal dorážející Alexandr Chovanov. A pokračující tlak sborné využil po brankářově námazu Jegor Sokolov – 1:3!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

V podobných obtížích se Tre Kronor na letošním šampionátu ocitli vůbec poprvé, ale neztráceli hlavu. Hodně jim pomohlo rychlé snížení také z přesilovky, kterou využil svou sedmou trefou Samuel Fagemo. Ginningovu střelu pak navíc vytahoval až z brankové čáry zadák Žuravljov.

Bláznivý vývoj se přece jen uklidnil, ale když Švédové v půlce utkání zahrávali další početní výhodu, už se jim povedlo vyrovnat. Postaral se o to opět obránce Sandin, jehož střelu tentokrát nadzvedl Askarovovi spoluhráč. Sborná však zase zabrala a před pauzou sebral vedoucí trefu Marčenkovi na brankové čáře nataženou hokejkou Alnefelt. To byl zákrok šampionátu!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

A Rusové dál žehrali na své fauly. Když na trestné seděl Sorkin, clonu před brankářem využil Nils Lunkdvist, jehož střela zapadla do branky o tyčku. Sandin přidal ke dvěma gólům už druhou asistenci! Švédský obrat vyhnal podruhé na turnaji Askarova z brány, do hry šel starší Miftachov, a zanedlouho jeho tým zase vyrovnal. Místečko v bližším rohu krásně viděl Jegor Sokolov, takže i Rusové našli dvoubrankového střelce – 4:4.

Strhující podívaná pak pokračovala: Hugo Gustafsson už zase zachránil Švédy na čáře, na druhé straně dvakrát čaroval Miftachov. Drama šlo zaslouženě do prodloužení hraného tři na tři, a to trvalo necelé čtyři minuty.

Dosavadní švédský hrdina Sandin osudově zaváhal, když si nechal v souboji jeden na jednoho pláchnout Ivana Morozova. Ten střelou na bližší tyč trefil svůj druhý gól a především obrovskou explozi ruské radosti!

Přemožitelé českého týmu ze čtvrtfinále tak budou hrát jen o bronz, na nejcennější kov musí navzdory sérii 52 vítězství v základní skupině turnaje znovu zapomenout. Zato sbornou čeká finále s vítězem bitvy Kanada – Finsko, jež startuje v 19 hodin.

Výsledek prvního semifinále:

ŠVÉDSKO – RUSKO 4:5 po prodloužení (2:3, 1:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Sandin (D. Gustafsson), 15. Fagemo (Lundkvist, Sandin), 32. Sandin (Fagemo, Nässén), 45. Lundkvist (Sandin, Nässén) – 4. Morozov (Podkolzin, Dorofejev), 6. Chovanov (Alexandrov, Děnisenko), 13. Sokolov, 49. Sokolov (Chovanov), 64. Morozov (Podkolzin, Voronkov).
Rozhodčí: Lawrence (Kanada), Vikman – Hagerström (oba Finsko), Huseby (Kanada).
Vyloučení: 5:4, navíc Höglander 5 minut a do konce utkání – Chovanov 10 minut.
Využití: 3:2.
Střely na branku: 25:44 (7:16, 11:16, 5:9 – 2:3).
Diváci: 8 693 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Rasmus Sandin – Jegor Sokolov.
Švédsko: Alnefelt – Sandin, Söderström, Ginning, Lundkvist, Broberg, Björnfot, Norlinder – Höglander, D. Gustafsson, Fagemo – Pasic, Bäck, Berggren – Raymond, Henriksson, Holtz – Nässén, H. Gustafsson, Öberg – Eriksson. Trenér: Montén.
Rusko: Askarov (45. Miftachov) – Galeňuk, Romanov, Zamula, Pylenkov, Žuravljov, Misjul, Malyšev – Sokolov, Chovanov, Děnisenko – Alexandrov, Morozov, Dorofejev – Podkolzin, Voronkov, Marčenko – Sorkin, Kruglov, Rtiščev – Grošev. Trenér: Bragin.

Závěrečný program MS do 20 let

Sobota 4. ledna 2020:
19:00 semifinále Kanada – Finsko (Ostrava)

Neděle 5. ledna 2020:
11:00 3. zápas o udržení Německo – Kazachstán (Ostrava)
15:00 zápas o bronz Švédsko – Kanada/Finsko (Ostrava)
19:00 finále Kanada/Finsko – Rusko (Ostrava)

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz