QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kulturní projekty dostanou od Plzně téměř 50 milionů korun

04.01.2020 18:42

V příští čtyřech letech rozdělí město Plzeň téměř 50 milionů korun do několika kulturních projektů. S žádostí o grant uspělo 21 subjektů, které doporučila Komise kultury Rady města Plzně.

Animánie 2017

Částka 50 milionů korun bude poskytnuta v rámci Čtyřletého dotačního programu v oblasti kultury na léta 2020-2023. 21 subjektů, jež doporučila Komise kultury Rady města Plzně je vybrala podle zadaných kritérií. Pro ně je na další čtyři roky připraveno téměř 50 milionů korun. Návrh Rady města Plzně nyní schválili i zastupitelé.

„Město Plzeň je jedním z mála města v České republice, které uplatňuje dotační politiku na podobné úrovni jako jsou evropské standardy. Již od roku 1998 město rozvíjí princip otevřené soutěže kulturních subjektů, které nejsou přímo napojené na městský rozpočet,“ uvedla k rozpočtu náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bártková.

Největší část z rozpočtu si ukrojí spoleh Johan, provozovatel scény MOVING STATION Plzeň. Tento spolek dostane 10 milionů korun a uplatní ho v příštím období na výraznou mezinárodní spolupráci. Na svou činnost dostane 4, 7 milionů korun Divadlo Dialog, které plánuje v příštích čtyřech letech asi 740 představení a dokonce 60 premiér.

Dále město podpoří také spolek k světu, který chce pokračovat v projektech Náplavka k světu, PechaKucha Night a Fresh Air Gallery. Na tyto projekty obdrží dotaci ve výši 4, 4 milionů korun. O rozvoj estetické a filmové výchovy dětí se postará spolek Animánie, který si z rozpočtu ukrojí částku 3, 3 milionů korun. Dalších 3, 1 milionů korun získá spolek PaNaMo na organizaci festivalu Divadelní léto. Dalších 15 subjektů, mezi kterými najdeme například Filmový klub Plzeň, Tanec Praha, Pěstuj prostor, Česká píseň a další, si rozdělí částky nepřesahující 2 miliony korun.

Zdroj: plzen.eu

Foto: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24