Stateční hasiči z Jihlavy: Z kouře zachránili 11 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stateční hasiči z Jihlavy: Z kouře zachránili 11 lidí!

Dvojice oceněných jihlavských policistů zleva Radan Hradecký a Marek Veleba.
Dvojice oceněných jihlavských policistů zleva Radan Hradecký a Marek Veleba. (Foto Policie ČR)

Nemělo to být nic dramatického. Policisté Radan Hradecký (36) a Marek Veleba (24) vyjížděli minulou neděli původně k menšímu požáru administrativní budovy v centru Jihlavy. Na místě se situace ale radikálně změnila a oba muži zákona nakonec nejenže odhalili nelegální ubytovnu, ale z plamenů a kouře zachránili 11 zahraničních dělníků.

„Zpráva o hořící budově plné kanceláří nás zastihla na ulici Hradební,“ uvedl velitel hlídky Radan Hradecký. Pustili maják a zamířili do Fritzovy ulice, kde byl požár nahlášen. Zde je však čekalo překvapení. Z budovy, která měla být prázdná, vybíhali spoře oblečení lidé. „Plameny šlehaly z okna ve druhém patře,“ vzpomínal Radan Hradecký. Oba muži zákona nezaváhali ani na okamžik a vrhli se do zakouřené budovy. „Bušili na dveře, ty se otvíraly a oni postupně z dýmu vyváděli další a další ubytované,“ řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Marné však byly snahy dostat se do kuchyňky, odkud plameny šlehaly. Nadstrážmistr Marek Veleba se už v tu chvíli nadýchal zplodin natolik, že byl převezen do nemocnice. Dělníků nakonec vyvedli do bezpečí jedenáct. Jeden cizinec se rovněž nadýchal kouře a byl záchranáři ošetřen. Hasič z jiné části budovy vyvedli i nevidomého muže české národnosti, který v jedné z kanceláří přebýval. Oba zasahující policisté byli za svou statečnost oceněni skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Mrtvola v chatce

Mrtvolu neznámého člověka našli hasiči při likvidaci požáru přízemní chatky ve Slavkově u Opavy. Požár napáchal škodu za 50 tisíc. Také shořela myslivecká chata v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku. Chata lehla popelem a škoda dosáhla pěti set tisíc. „Příčina požárů a okolnosti úmrtí nalezené osoby jsou v šetření,“ řekl hasič Petr Kůdela.

Hořel rekreační areál

Hasiči od včerejšího rána likvidovali požár rekreačního střediska ve Věšíně na Příbramsku. Škoda podle vyšetřovatele požárů přesáhne deset milionů korun. „Nikdo nebyl naštěstí zraněn,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.