Jak se stal Zeman pro Putina důležitější než dříve

V závěru loňského roku vyzval předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin polského prezidenta nebo parlament, aby se omluvili za politiku Polska ve 30. letech minulého století. Volodin tak rozvinul slovní útoky, kterým vystavil Polsko v závěru loňského roku Vladimir Putin ve snaze překřičet rezoluci Evropského parlamentu připomínající podíl Sovětského svazu na vypuknutí druhé světové války a pakt Molotov–Ribbentrop.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Ruská zkratka, že jestliže se vyráběl v Česku, tak ho také mohli použít ti, kteří chtěli zavraždit Sergeje Skripala, se z Hradu dala dohlédnout," myslí si Andor Šándor.

Český prezident zvažuje, zda dorazí do Moskvy na oslavy 75 let od konce války. Putin účast považuje za symbol přátelství. | Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0

Z několika Putinových projevů si posluchači měli odnést dojem, že za druhou světovou válku může Polsko, Anglie a Francie a že Sovětský svaz byl k dohodě s Hitlerem přinucen.

Putin zve Zemana na oslavy 75. výročí konce druhé světové války, český prezident s účastí váhá

Číst článek

Putin nazval polského velvyslance v Berlíně v roce 1938 Józefa Lipského „hajzlem a antisemitskou sviní“, protože měl slíbit Hitlerovi pomník ve Varšavě, pokud pomůže poslat Židy z Evropy do Afriky. Proti tomu se ohradil vrchní polský rabín Michael Schudrich, který uvedl, že Lipského slova byla vytržena z kontextu a že naopak Lipský, stejně jako polský stát, pomáhal Židům vyhnaným z Německa.

Bývalý Putinův poradce Andrej Illarionov v obsáhlém textu připomněl, že přestěhování evropských Židů na Madagaskar v době, kdy zazněl Lipského výrok, podporovaly i židovské organizace. „Realizace francouzsko-polského plánu z let 1935–1939 by mohla před začátkem druhé světové války a na jejím začátku zachránit miliony lidských životů,“ napsal Illarionov.

‚Zásadní porážky Ruska‘

Polský premiér Mateusz Morawiecki vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že Putin ohledně Polska mnohokrát lhal. Premiér pokračoval: „V posledních týdnech Rusko utrpělo několik zásadních porážek: pokus o úplné podřízení Běloruska skončil neúspěchem, Evropská unie opět prodloužila sankce uložené za protiprávní anexi Krymu a jednání v takzvaném normandském formátu nejenže nepřinesla zrušení těchto sankcí, ale ve stejnou dobu došlo k dalším omezením – tentokrát americkým –, která značně ztěžují realizaci projektu Nord Stream 2. Zároveň byli ruští sportovci vyloučeni na čtyři roky za doping.“

Morawiecki zdůraznil, že slova prezidenta Putina považuje za snahu o skrytí těchto problémů. Ruský prezident ale má v naší části Evropy i další potíže. Český prezident Miloš Zeman se ohradil proti prohlášení ruského ministerstva zahraničí, že české rozhodnutí učinit 21. srpen památným dnem sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy. Toto vyjádření označil za absolutní drzost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexandr Mitrofanov: Jak se stal Zeman pro Putina důležitější než dříve

„Před časem jsem přijal pozvání prezidenta Putina na oslavu 75. výročí vítězství v druhé světové válce, a teď přemýšlím o tom, tam buď vůbec nejet, anebo, což asi udělám spíše, tam jet a říci Rusům: Co kdybyste obrátili list a přestali si toto výročí připomínat?“ uvedl Zeman.

V Putinově novoročním přání českému prezidentovi pak zaznělo, že Zemanova účast na oslavách v Moskvě bude nepochybně symbolizovat přátelství a vzájemný respekt mezi národy Ruska a Česka.

Zeman tak momentálně pro Kreml znamená víc než ve chvílích absolutní oddanosti.

Autor je komentátor Práva

Alexandr Mitrofanov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme