Chovatele poštovních holubů trápí rostoucí populace dravců. Musí před nimi bránit své šampiony

I tisíc kilometrů dokáže na cestě domů zdolat poštovní holub. Je mnohem chytřejší než běžný holub, ale také mnohem víc láká dravé ptáky, kterých je v přírodě stále víc. I chovatelé tak musí být rozumní a svoje ptactvo chránit. Dravci je totiž chytají stále častěji.

Tento článek je více než rok starý.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poštovní holub (ilustrační foto)

Poštovní holub (ilustrační foto) | Foto: Andreas Trepte | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 2.5,©

„Tenhle (holub) má třeba nalétáno přes 15 tisíc kilometrů a má 51 cen. Ale bude ještě létat, protože je z roku 2013, a holubi závodí tak do osmi, devíti let,“ chlubí se ostatním chovatelům Jaroslav Reiterman z Jihlavy, který se o poštovní holuby stará už 55 let. 

Jak se svěřuje Českému rozhlasu Vysočina, doufá, že mu šampiona neskolí jestřáb nebo sokol: „Máme holuby, kteří poráží tisíc až 1500 holubů. A přijde vždycky první, a najednou nepřijde. To neznamená, že by zabloudil. Je to šampion. Ale přišel někde o život.“

Přehrát

00:00 / 00:00

První vlaštovka prý jaro nedělá, její návrat je ale signálem pro chovatele poštovních holubů. Vlaštovky jim totiž pomáhají alespoň trochu snižovat škody, které na ptactvu působí draví ptáci. Reportáž Daniela Zacha

Dravců je stále víc a potravu si shání často právě při holubářských závodech. „Trasy holubů znají ze závodů. Čekají na ně. Vybírají si přitom ty nejlepší, protože chodí domů sami, jako první. Utrhnou se z hejna. Když má holub za sebou čtyři sta nebo pět set kilometrů, tak už není tak ostražitý a pohyblivý. A dravec ho sezobne,“ vysvětluje chovatel.

Podle Reitermana jsou dravci vybíraví. Běžný pouliční holub není tak dobře živený a osvalený, proto je nezajímá. „Bydlím na Bedřichově. Tam je u nádraží mraky divokých holubů. Pacholek tam ale nechodí. Já (své holuby) pustím jednou za čas – teď v zimě je mám skoro pořád zavřené – a on tam je hned,“ popisuje.

Poštovní holub na úrovni Ronalda či Messiho. Na aukci v Belgii se prodal za rekordních 32 milionů

Číst článek

Přes zimu mají majitelé poštovních holubů závodníky v klecích. Na až tisícikilometrové výlety je vypustí, až se vrátí vlaštovky, které létají o něco výš. „Vlaštovka (dravce) vidí a už dává signál ostatním, že tam je. A oni se stačí uklidit,“ tvrdí Reiterman.

Nejde jen o hobby, ale často i o velké peníze. Poštovní holoubě koupíte už za tisíc korun. I v Česku se ale obchodují i za statisíce. „V letošním roce na jaře prodal belgický chovatel svého holuba za milion 250 tisíc eur,“ dodává Martin Zadražil z oblastního holubářského spolku.

Navíc výcvik trvá. Do hnízda se začínající poštovní holub dokáže vrátit nejdřív jen na vzdálenost pár set metrů. Pak přidá kilometry, desítky kilometrů i stovky.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme