V lednickém areálu bruslí lidé zdarma naposledy, začnou platit jako turisté

  10:08
Pro obyvatele jihomoravské Lednice a okolí to byla každoroční zimní tradice: vzít brusle, termosku s čajem a vydat se s rodinou nebo kamarády na zamrzlý zámecký rybník. Jenže letos si ji užijí naposledy. Pokud tedy za přístup k rybníku nezaplatí.

Zamrzlé hladiny rybníků i slepých ramen Dyje v Lednicko-valtickém areálu lákají každou zimu bruslaře z širokého okolí. Na bruslích se dá dojet třeba od zámku k minaretu. | foto: Radek Miča, MAFRA

Národní památkový ústav totiž od května letošního roku zavádí poplatky pro vstup do lednického parku. A placení se nevyhnou ani milovníci venkovních sportů a lidé, kteří sem byli zvyklí chodit na procházky.

„Pro turisty je to v pořádku, ale co si chtějí vzít na místních? Je to ostuda,“ zlobí se jeden z místních, Milan Radkovič. 

Stejně jako on je nespokojená spousta dalších obyvatel i vedení radnice. Proti rozhodnutí památkářů však nic nezmohli.

„Byť máme park ve správě také a na jeho chodu máme spolupracovat, nebylo téměř místo pro žádnou diskusi. Za mě je zpoplatnění naprostá hloupost. Za zážitek, za nímž se sjížděli lidé z širokého okolí, se teď musí platit. A je možné, že je to odradí,“ soudí lednický starosta Libor Kabát.

Sám obyvatele Lednice v tamějším zpravodaji informoval o tom, že podle památkářů se na rybnících bruslit nesmí. Památkáři ovšem ubezpečují, že bruslaře, sáňkaře ani jiné návštěvníky od vstupu odradit nechtějí.

„Rozhodně nemáme nic proti tomu, když vezmou brusle a půjdou na rybník. Ale měli by si uvědomovat, že v Lednici je evropsky jedinečná památka, rybníky jsou přírodní rezervací. A tak by se k nim taky měli chovat,“ říká Petr Šubík, ředitel Územní památkové správy Kroměříž.

Bruslaři ničí břehy rybníků a ostrůvky, říká památkář

Památkáři také zdůrazňují, že poplatky zavedli i kvůli množství odpadků, jež po sobě návštěvníci zanechávají, a kvůli necitlivému přístupu lidí k přírodním plochám.

„Konkrétně bruslaři vstupováním přes břehy rybníků ničí jejich ohraničení, stejně tak ostrůvky. A sáňkaři při pravidelně mírných zimách odírají travnatý povrch,“ dodal Šubík. 

Tamní radnice však o žádných závažnějších škodách neví. „Je tam jediný kopeček, Lednice je jinak na rovince, takže sáňkovat není kde. A pokud bývají břehy trochu splavené, stačí je z jara upravit. Pokud na to nemají dost peněz, mohl bych klidně vyslat někoho od nás,“ nastínil Kabát. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celého Kraje Vysočina.

S informacemi o poplatcích vystoupil Šubík i na prosincovém zastupitelstvu. Po plamenné debatě nakonec Ledničtí dostali ústupek.

Klasický vstup bude stát dospělého člověka 30 korun na den. „Pokud zůstane v obci déle, bude mu jeden lístek platit po dobu sedmi dní. A je jedno, jestli se jedná o turistu, nebo místního. Děti do patnácti let mají samozřejmě vstup zdarma. A stálí návštěvníci mají možnost zakoupit si permanentní vstupenku za dvě stě korun na celý rok. A to opravdu není velká částka,“ předestřel Šubík.

Novinky budou v lednickém parku platit od 1. května. Aktuálně získali památkáři stavební povolení na rozmístění platebních automatů ke vstupům do areálu.

„Bezpečnostní agenturu, která bude vstupy a správné placení kontrolovat, ještě budeme muset vybrat,“ doplnil Šubík.