Zemřel zakladatel a dlouholetý člen Janáčkova kvarteta Jiří Kratochvíl, bylo mu 95 let

V 95 letech zemřel v pátek zakládající člen Janáčkova kvarteta Jiří Kratochvíl, působil v něm od roku 1947 dalších 42 let. Narodil se v Ivančicích a jeho profesní aktivní život byl spjatý s Brnem. Byl emeritním pedagogem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v Brně a desetiletí působil jako violista sólový i v orchestrech. Informaci o úmrtí zveřejnilo Janáčkovo kvarteto na svém facebooku.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakládající člen Janáčkova kvarteta Jiří Kratochvíl (uprostřed) na archivním snímku

Zakládající člen Janáčkova kvarteta Jiří Kratochvíl (uprostřed) na archivním snímku | Zdroj: Facebook Janáčkovo kvarteto

Kratochvíl se narodil v roce 1924 a na brněnské konzervatoři studoval obor housle, JAMU absolvoval již jako violista.

Kromě působení v Janáčkově kvartetu byl Kratochvíl rovněž koncertním mistrem violové skupiny v orchestru Národního divadla v Brně a sólovým violistou, který vystupoval s předními českými symfonickými orchestry i komorními soubory.

Významně se zasloužil o provádění soudobé hudby na českých koncertních pódiích. V roce 2006 se stal laureátem Ceny města Brna v oboru hudba.

Poslední narozeniny slavil loni v prosinci a v aule JAMU mu k nim zahrálo koncert současné Janáčkovo kvarteto. Prvními Kratochvílovými kolegy v kvartetu byli Jiří Trávníček, Miroslav Matyáš a Karel Krafka. Matyáše v roce 1952 vystřídal Adolf Sýkora, který končil s činností až v roce 1993.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme