Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Alonso zahájil Dakar těsně za nejlepší desítkou

Alonso zahájil Dakar těsně za nejlepší desítkou

Rallye Dakar - 1. etapa

Úvodní etapou vedoucí z města Džidda do Al Wajhu dnes odstartoval 42. ročník slavné Rallye Dakar, která letos premiérově zavítala na území Saúdské Arábie. Nepřitahuje však jen pozornost fanoušků této disciplíny, ale rovněž příznivců formule 1.

O tuto skutečnost se stará zejména kategorie automobilů. V její startovní listině totiž můžeme najít jméno dvojnásobného šampiona F1 z let 2005 a 2006 Fernanda Alonsa, který se tak po účasti v 500 milích Indianapolisu nebo čtyřiadvacetihodinovkách v Le Mansu a Daytoně rozhodl přijmout další výzvu.

Své premiérové dakarské dobrodružství absolvuje Španěl s vozem Toyota Hilux v barvách továrního týmu japonské značky. Známou tvář navíc můžeme ve voze se startovním číslem 310 najít i na místě spolujezdce. V této roli totiž Alonsovi pomáhá jeho krajan a zároveň pětinásobný vítěz tohoto závodu v kategorii motocyklů Marc Coma.

Po úvodním, 319 kilometrů dlouhém úseku nebyl v případě rodáka z Ovieda důvod k nespokojenosti. Hned se totiž zapojil do bitvy o umístění mezi nejlepšími deseti a chvílemi se dokonce zdálo, že by se jeho snažení mohlo setkat s úspěchem. Na 158. kilometru mu totiž patřila osmá pozice. Později se ovšem propadl a v elitní desítce výsledkové listiny nakonec nefiguroval. Nevzdálil se od ní ale příliš. Byla z toho totiž 11. příčka.

"Nešlo o bezproblémový den. Komplikace ale potkaly každého a bude to tak denně. Pokusíme se ale problémy minimalizovat, jak to jen půjde. Vůz během etapy fungoval dobře. Cítil jsem se v něm pohodlně a nedostavila se u mě žádná panika, protože jsme chtěli začít opatrně. Těchto prvních pár etap máme v plánu absolvovat po špičkách bez jakýchkoli excesů a aniž bychom provedli něco divného. Jenom se budeme pokoušet naučit se něco více o závodě, zatímco se ho účastníme, a poznat o něco lépe terén i vůz," uvedl osmatřicetiletý jezdec po dojezdu.

Jenom o jednu pozici hůře než Alonso se umístil v úvodním díle letošního ročníku Martin Prokop, kterému se z Čechů dařilo mezi automobily nejvíce. Pro jihlavského rodáka ale nezačal letošní ročník bez potíží. U jeho Fordu Raptor totiž došlo hned ve třech případech k defektu pneumatiky.

Martin Prokop byl během úvodní etapy letošního ročníku Rallye Dakar nejlepším Čechem v kategorii automobilů

Pokud jde o další české zástupce, Miroslav Zapletal obsadil 20. příčku. Boris Vaculík původně skončil 27., šestisekundová penalizace jej ale později odsunula na 32. příčku. Tomáš Ouředníček naopak z trestů soupeřů těžil, byť se díky nim posunul pouze z 56. místa na 55. Českou vlajku můžeme najít také ve voze Jeep Rubicon se startovním číslem 390 díky Petře Zemánkové, která však neplní roli závodní jezdkyně, nýbrž navigátorky Španěla Jordiho Queralta. Do cíle ale dvojice dorazila až jako 76. se ztrátou pěti a tři čtvrtě hodiny.

Nejlépe si s úvodním testem poradily vozy značky Mini. Nejrychlejší byl Litevec Vaidotas Žala před druhým Stéphanem Peterhanselem a třetím Carlosem Sainzem. Ze „zbytku světa“ byl v neděli nejlepší Alonsův stájový kolega Nasser Al-Attiyah. Loňský vítěz navíc dlouho sahal po první příčce. Katařanovi pak ale stejně jako v případě Martina Prokopa zkomplikovala život trojice defektů pneumatiky.

Zítra na jezdce čeká dalších 367 ostrých kilometrů. Z Al Wajhu se vydají do Neomu.

Výsledky první etapy Rallye Dakar 2020 v kategorii automobilů: 1. Vaidotas Žala - Saulius Jurgelenas (Agrorodeo), 2. Stéphane Peterhansel - Paulo Fiuza (Bahrain JCW-X Raid Team, +2:14), 3. Carlos Sainz - Lucas Cruz (Bahrain JCW X-Raid Team, +2:50), 4. Nasser Al-Attiyah - Matthieu Baumel (Toyota Gazoo Racing, +5:33), 5. Bernhard Ten Brinke - Tom Colsoul (Toyota Gazoo Racing, +6:30), 6. Orlando Terranova - Bernardo Graue (X-Raid Mini JCW Team, +7:15), 7. Matthieu Serradori - Fabian Lurquin (SRT Racing, +8:55), 8. Vladimir Vasiljev - Vitalij Jevtjekov (X-Raid Energy, +13:25), 9. Yazeed Al Rajhi - Konstantin Žilcov (Overdrive Toyota, +13:46), 10. Erik Van Loon - Sébastien Delaunay (Overdrive Toyota, +13:58), 11. Fernando Alonso - Marc Coma (Toyota Gazoo Racing, +15:27), 12. Martin Prokop - Viktor Chytka (MP-Sports, +15:37), 20. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Offroadsport, +32:41), 32. Boris Vaculík - Martin Plechatý (+52:39), 55. Tomáš Ouředníček - David Křípal (Ultimate Dakar, +1:39:05), 76. Jordi Queralto - Petra Zemánková (Krestex Team, +5:45:07).