Hlavní obsah

Psychiatr měl ohrozit těhotnou ženu, aby získal její dítě. Hrozí mu 12 let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Plzni začal v pondělí projednávat neobvyklý případ. Na lavici obžalovaných usedl psychiatr Jan Freml. Podle státní zástupkyně se měl 67letý lékař dopustit zločinu pokusu o těžké ublížení na zdraví tím, že se snažil u ženy (33) v pětatřicátém týdnu těhotenství vyvolat předčasný porod, když jí doma aplikoval injekci s lékem Oxytocin.

BEZ KOMENTÁŘE: Psychiatr Jan Freml u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Látku může aplikovat pouze odborný lékař v nemocnici za nepřetržitého monitorování rodičky a plodu. Freml si tím chtěl údajně dítě pojistit, aby si žena během přirozeného porodu nerozmyslela adopci, na které byli spolu domluveni. Hrozí mu až 12 let vězení.

„Oxytocin způsobuje silné a nekontrolovatelné kontrakce, při kterých může akutně dojít k odtržení placenty a tím k ohrožení života rodící ženy i plodu,“ uvedla žalobkyně Věra Brázdová.

V tomto případě naštěstí k žádnému vážnému poškození zdraví u ženy ani miminka nedošlo. „Děloha ženy nebyla k přípravku tak citlivá, aby u ní vyvolal nadměrnou stimulaci děložní svaloviny,“ dodala Brázdová.

Psychiatr podle policie zkoušel u ženy vyvolat předčasný porod, chtěl její dítě

Krimi

Podle spisu se obžalovaný lékař se ženou dohodl, že ho uvede jako biologického otce a tím se vyhnou zdlouhavému adoptivnímu řízení přes sociálku. Měl to mít údajně vymyšlené tak, že ona se dítěte po porodu vzdá a on si ho s manželkou osvojí. Všechno klapalo do doby, než měl psychiatr na ženu začít naléhat, že by měla porodit dřív, aby se netrápila.

„Měl strach, že si to rozmyslím a dítě mu nedám,“ řekla žena policistům. Nakonec souhlasila s jeho plánem, že jí píchne nějaké injekce na vyvolání kontrakcí a pak ji odveze do nemocnice, kde zařídí porod císařským řezem. Tam mělo vše vyplavat na povrch.

Nevinný jak holubice

Sám obviněný psychiatr se cítí nevinen a vše je podle něj jen snůška výmyslů a překroucených faktů.

„Jsem nevinný jak holubice. Ničeho, z čeho jsem obžalován, jsem se nedopustil. Nikomu jsem neublížil, naopak o tu ženu jsem se staral, aby v klidu a ve zdraví porodila svého syna,” prohlásil před soudem Freml. „Aktuálně cítím slabost celého organismu, určité události a souvislosti mi vypadávají z mysli,” dodal.

„Já jsem nechtěl získat její dítě do péče. Pomáhal jsem jí, protože se jednalo o těhotnou ženu v nouzi, která má ještě roční holčičku. Jsem velmi citový člověk se sociálním cítěním, který neodmítne pomoc druhým v tísni. Sama mi nabídla nenarozené dítě do péče. Byl jsem ochoten přijmout toto dítě do naší pokojné a laskavé rodiny," řekl dále obžalovaný psychiatr. Dodal, že později zjistil, že žena hrála hru na chudou dívku. "Jen mě využívala," prohlásil Freml.

Vyhrocený porod doma: Krvácející rodička se hádala s lékaři

Krimi

Připustil, že oxytocin ve své ordinaci měl. „Aplikuji ho svým klientkám jako hormon štěstí. On nejen vyvolává porod, ale pomáhá i lidem, kteří strádají emočně. Po jeho aplikaci se lidé z deprese přesunou do pocitu klidu a štěstí,“ vysvětloval psychiatr.

Podle ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslava Feyreisela je nekontrolovaná aplikace oxytocinu rodičkám velmi nebezpečná a nemůže ji provádět každý lékař, a už rozhodně ne někde doma. „Přípravek se podává jedině infuzí, a to během porodu například v případě, kdy se jedná o již unavenou rodičku, u které přirozené kontrakce již zeslábly. Při každém jeho podání musí být žena napojena na monitor, který mimo jiného sleduje srdeční činnost plodu,“ uvedl Feyreisel, který je zároveň soudním znalcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám