Dnes Sobota - oblacno 6°C
Zítra Neděle - oblacno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Za zastřelení mladíka v parku potvrdil Ústavní soud deset let vězení
Ilustrační foto: Freeimages.com

Za zastřelení mladíka v parku potvrdil Ústavní soud deset let vězení

Za zastřelení kolemjdoucího mladíka v pražském parku v Košířích si varhaník Jiří Čipera odpyká deset let ve vězení. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud, usnesení je dostupné v databázi soudu.

Čipera v minulosti tvrdil, že se při nočním incidentu jen bránil napadení, nešlo tedy podle něj o vraždu. Podobně argumentoval i v ústavní stížnosti. Čin měl být podle něj kvalifikován spíše jako usmrcení z nedbalosti, případně zabití.

Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou. „Obecné soudy řádně odůvodnily svá skutková zjištění, na základě kterých dospěly k závěru o vině stěžovatele," stojí v usnesení.

S pětadvacetiletým pozdním chodcem se Čipera setkal kolem půlnoci z 21. na 22. října 2016 v parku mezi ulicemi Pod Kavalírkou a Nad Kavalírkou. Vracel se z restaurace a podle soudního znalce byl mírně opilý, což hudebník popíral – podle jeho verze mu bylo špatně z jídla.

Co přesně se na místě odehrálo, není zcela zřejmé, protože u incidentu nebyli žádní svědci. Setkání ale skončilo tím, že Čipera na mladíka vystřelil a zasáhl ho do srdce. Muž na místě zemřel. Podle pravomocného verdiktu je možné, že se dostali do slovního konfliktu nebo do strkanice.

Jeden z lidí, kteří později objevili tělo, zastřeleného okradl, a policisté proto měli obtíže s určením totožnosti mrtvého. Čiperu dopadli v únoru následujícího roku.

Obžalovaný u pražských soudů tvrdil, že svou zbraň náhodou a k vlastnímu překvapení nahmatal v kapse kabátu. Policii přitom původně řekl, že do parku vstupoval s pistolí v ruce, protože měl strach. U odvolacího soudu uváděl, že si na událost nepamatuje a vedle „střípků vzpomínek" si vybavuje jen děs a hrůzu.


Autor: ČTK

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

Včera v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Tragická nehoda na železnici

18. dubna 2024 ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

18. dubna 2024 ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Další články
Nahoru