Lidé pracující v Severočeském divadle opery a baletu si finančně polepší. Aspoň ti nejhůře ohodnocení. „Některých našich pracovníků se týká zvýšení minimální nebo zaručené mzdy,“ potvrdila ekonomická náměstkyně ústecké scény Helena Fišerová.

O navýšení minimální mzdy už hovořila ministryně práce a sociálních věcí delší dobu, nicméně až v prosinci byly zveřejněny informace o její výši. Minimální mzda v roce 2020 stoupla z 13 350 na 14 600. „O tom, že se minimální mzda zvýší o 1250 korun, jsme se dozvěděli zhruba v polovině prosince,“ řekla Fišerová.

Čtyři miliony korun

Zvýšení minimální mzdy znamená také výrazně vyšší výdaje z rozpočtů společností právě na mzdové náklady. U Severočeského divadla opery a baletu bude nutné navýšit rozpočet o zhruba čtyři miliony korun. V této částce jsou započítány také odvody.

Divadlo společně financuje město Ústí nad Labem a Ústecký kraj. Právě tyto subjekty si mezi sebou pokrytí čtyř milionů rozdělí. „Oba subjekty budeme žádat o poskytnutí dotace. Tyto finanční prostředky by měly mít už v rozpočtech připravené,“ nastínila další kroky divadla Fišerová.

Foto z plesu Patriotů v roce 2019
Plesová sezóna v Ústí bude pestrá. Ples patriotů láká na Chinaski a Londonbeat

Ve schváleném ústeckém městském rozpočtu jsou finance na podporu Severočeského divadla už přichystané.

„V prosinci zastupitelé schválili rozpočet, který počítá s částkou tří milionů korun nad rámec společenské smlouvy. O tyto prostředky musí jednatel divadla Miloš Formáček požádat s uvedením využití,“ informovala náměstkyně primátora Věra Nechybová a doplnila, že město i kraj přispívají nad rámec smlouvy každoročně.

Divadlo chystá investice

Nejen do mezd však míří peníze. V divadle se pro tento rok chystají i investice. V říjnu 2019 schválila ústecká městská rada uvolnění 600 tisíc korun z finančních rezerv, které půjdou do nutných oprav divadla. Půl milionu je určeno na opravy toalet v historické budově. Rekonstrukce dámských toalet v současné době probíhá, a proto se první divadelní představení odehraje až v pátek 24. ledna.

Severočeské divadlo funguje jako společnost s ručením omezeným. Nevztahuje se tak na ně vládní nařízení, které od ledna navýšilo mzdy pracovníkům v kultuře minimálně o 1500 korun a zároveň zrušilo nejnižší platovou třídu. V jiných divadlech, které fungují jako příspěvkové organizace, jsou mzdové podmínky o poznání lepší. Například divadlo v Opavě má srovnatelný počet zaměstnanců a podobně jako Ústí dva soubory. „My máme operu a balet, v Opavě je činohra a opera. Jejich průměrné mzdy jsou zhruba o šest až sedm tisíc korun vyšší,“ doplnila Fišerová.

V Ústí byla v roce 2018 průměrná mzda kolem 19 500 korun.

Jana Prudká shání pro svojí postiženou dceru Kristýnu peníze na manipulační plošinu do automobilu. Pomoc přislíbil i známí Ústecký spisovatel Josef Formánek, který by chtěl vybrat část peněz prodejem svých knih.
Dobročinné sbírky v Ústeckém kraji? Nesou radost i dohady