Vedení jesenické radnice plánuje postupné zdražování nájmů v městských bytech

Metr čtvereční za 54 korun měsíčně. Za takovou částku pronajímá město Jeseník aktuálně městské byty. Dohodli se na ní před časem radní. Jenže někteří nájemníci platí mnohem méně. Zejména obyvatelé panelového domu v areálu bývalých kasáren. Vedení radnice to chce změnit, nebude to ale podle něj snadné. 

Před nedávnem navýšilo město všem obyvatelům bytového domu nájem o 20 procent. A zdražovat prý bude postupně dál. „Ve velké části našich bytů je ten nájem podhodnocený. Skokově to nejde. Do budoucna bychom se chtěli dostat na nějakých 67 korun,“ říká vedoucí oddělení majetku jesenické radnice Monika Nepejchalová.

Částky, které tu někteří nájemníci městu platí, jsou podle místostarosty Tomáše Vlazla ze sdružení Jeseník srdcem naprosto směšné. „Takovým extrémním případem je byt 3+1 o rozloze 78 metrů čtverečních, kde je měsíční nájemné 1398 korun,“ přibližuje místostarosta.

Současně věří, že nájemníci postup radnice přijmou. „Záleží na dohodě s nájemníky. Pokud víme, že obvyklé nájemné je v Jeseníku sto korun, městské byty a to i ty sociální jsou pronajímány přibližně za padesát korun, tak dvacetikorunové nájemné je naprosto mimo realitu. Myslím, že i nájemníci těchto bytů pochopí, že je nutné na jeho zvýšení pracovat,“ dodává Vlazlo.

Přes 20 let žije v domě například Martin Viterna. Nastěhoval se po celkové rekonstrukci. Dělníci ale tehdy neodvedli kvalitní práci. Ve střeše jsou trhliny, do domu zatéká, v bytech rostou plísně. Jak reagoval na první vlnu zdražení nájmu? „Přijal jsem to v pohodě. Je to asi adekvátní. Otázkou je zmiňovaná částka, na kterou se chtějí dostat. Zdali je adekvátní kvalita bydlení s touto částkou. Pokud by tam došlo k opravě, tak s tím asi problém mít nebudu. Jinak bych uvítal, kdyby nám to odprodali,“ dodává nájemník.

Monika Nepejchalová o závadách ví, a dodává - město při tak nízkých nájmech prý nemělo z čeho naspořit na nutné opravy. „Kdyby ten nájem byl vyšší, srovnaný do úrovně alespoň těch 54 korun, tak za těch 20 let jsme mohli nashromáždit nějaké peníze a mohly se investovat do těchto objektů,“ uzavírá Nepejchalová.

Varianta, že se bytového domu město zbaví, není podle místostarosty Tomáše Vlazla vůbec vyloučená. Musela by ale projít zastupitelstvem.

autor: aja
Spustit audio