Hlavní obsah

Čeští tvůrci vyšlou do kin dramata i romantické komedie

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český filmový rok už začal a souběžně s dalšími premiérami čeká filmová obec na hodnocení, respektive oslavu toho nejlepšího z roku uplynulého. V sobotu 1. února vyhlásí své ceny Sdružení českých filmových kritiků. Nominace na ceny České filmové a televizní akademie Český lev budou známy 15. ledna a slavnostní večer s vyhlášením vítězů proběhne 7. března.

Foto: Falcon

Kryštof Hádek a Jiří Mádl hrají kamarády ve filmu Modelář.

Článek

Ale filmový svět se točí dál. K očekávaným dílům nadcházejícího pololetí patří Modelář Petra Zelenky. „Je to velice současný film,“ říká o něm režisér. K hlavní postavě Pavla, kterého hraje Kryštof Hádek, dodává: „Je to hrdina, který je konfrontován s různými modely, jak žít. Jestli se úplně odstřihnout od politiky, podporovat dětské domovy, nebo vydělávat peníze. Z takových i jiných modelů si musí vybrat.“

Pavlova kamaráda z firmy provozující létající drony hraje Jiří Mádl, dvojici doplňuje Veronika Khek Kubařová.

Juraj Jakubisko natočil pokračování Perinbaby z roku 1985. Opět jde o výpravnou a výtvarně bohatou pohádku, přičemž tvůrci využili i současné filmové technologie, jimiž například oživili původní Perinbabu s tváří italské herečky Giulietty Masiny.

„Trochu se bojím, jestli už toho není moc. Dáváme do toho tolik fantazie, až mám pocit, že se musím začít mírnit. Člověk, když může, si totiž začne strašně vymýšlet,“ přiznává režisér. Ve filmu se objeví Ivan Romančík, René Štúr, Dan Nekonečný nebo Klára Cibulová.

Dlouho se chystal i Šarlatán scenáristy Marka Epsteina a režisérky Agnieszky Hollandové. Životopisné drama inspirované léčitelem Janem Mikoláškem je zároveň kronikou doby, neboť na věhlasného léčitele se v průběhu desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev. Titulní roli ztvárnili Josef a Ivan Trojanovi.

Trojan-otec hraje i v novince svého bratra Ondřeje nazvané Bourák. Černá hudební komedie je zároveň příběhem všedního dne o lidech na okraji společnosti, kteří se se svou situací nechtějí smířit.

„Tím jsou mi sympatičtí, protože ve Slavonicích, kde trávím dost času, potkávám naopak hodně lidí, kteří také neměli na začátku dobře rozdané karty, ale vzdali to a ani za své malé sny nejsou schopni bojovat. To mě mrzí, a proto jsem rád, že naši hrdinové za ně i za své rodiny bojují,“ říká režisér.

Trailer filmu ModelářVideo: Falcon

Naopak s ryze vlastními démony se bude prát hrdina filmu Miry Fornay Žáby bez jazyka, který uvidí i diváci Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu. Jde o rodinný příběh jednoho dne Jaroslava K., který bojuje o své děti. Aby je získal, musí se vyrovnat nejen se svou dominantní matkou.

Romantické komedie pokračují

Značně zdiskreditovaný žánr českých romantických komedií se rozroste o další příspěvek Evy Urbaníkové a Marty Ferencové Příliš osobní známost. Je plný vztahových propletenců, kterými na plátně provedou Petra Hřebíčková, Tatiana Dyková, Eliška Balzerová či Luboš Kostelný.

Humor slibuje i režisér Petr Zahrádka v Chlapovi na střídačku, jehož vdaná hrdinka zjistí, že její manžel má delší dobu poměr s jinou. Rozhodne se ji navštívit a učinit jí netradiční návrh, aby si péči o něj rozdělily a udělaly z něj tak chlapa na střídačku. O nekonečně šarmantního elegána Jiřího Langmajera se zkusí střídat Ivana Chýlková a Lucie Žáčková.

Renesanci lásky by měli v překrásné krajině jižní Moravy zažít hrdinové 3Bobulí Honza (Kryštof Hádek) a Klára (Tereza Ramba). Stali se rodiči dvojčat a majiteli vinařství, ale všední starosti je odcizily a momentálně žijí odděleně. Nic ale není ztraceno.

I dramatické příběhy

Kriminálek jsou dnes plné televize a jejich stereotypy si bere na paškál komedie Případ mrtvého nebožtíka režiséra Miloslava Šmídmajera, který do rolí policistů obsadil Davida Novotného, Hanu Vagnerovou, Martina Pechláta a Lukáše Příkazkého. Tvůrci slibují, že předvídatelný děj se jim stal podhoubím pro slovní humor a do absurdna gradující situace.

Na vážnější notu hraje Můj příběh, natočený na motivy knihy Calaway spisovatelky Zory Castillo. Je inspirovaný skutečným osudem ženy, kterou souhra událostí změnila z úspěšné baletky v trosku bojující o holý život. Snímek režírovali jako svůj debut Libor Adam a Hana Hendrychová, v hlavní roli se představí Vlastina Svátková.

České filmy prvního pololetí

 9. 1. Můj příběh (Libor Adam a Hana Hendrychová)

16. 1. Případ mrtvého nebožtíka (Miloslav Šmídmajer)

23. 1. Příliš osobní známost (Marta Ferencová)

30. 1. Daria (Matěj Pichler)

  6. 2. Modelář (Petr Zelenka)

13. 2. Chlap na střídačku (Petr Zahrádka)

20. 2. Perinbaba 2 (Juraj Jakubisko)

12. 3. 3Bobule (Martin Kopp)

19. 3. Princezna zakletá v čase (Petr Kubík)

         Andílci za školou (Jan Lengyel)

26. 3. Šarlatán (Agniezska Hollandová)

         Promlčeno (Mirek Veselý)

  2. 4. Štěstí je krásná věc (Jiří Diarmaid Novák)

  9. 4. Žáby bez jazyka (Mira Fornay)

28. 5. Bourák (Ondřej Trojan)

Mysteriózní, výtvarně stylizovaný thriller o tenké hranici mezi realitou a fabulací, šílenstvím a normálností, ale také o strachu a odvaze slibují tvůrci filmu Daria Matěj Pichler a scenárista Daniel Miňovský. V titulní roli se před kamerou celovečerního filmu poprvé představí Klára Miklasová. Chystají se i pohádka Princezna zakletá v čase, psychologický thriller Promlčeno či muzikál Andílci za školou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám