Hlavní obsah

Sulejmáního ostatky dopravili do Íránu v ekonomické třídě, kolem seděli cestující

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán truchlí za generála Kásima Sulejmáního. Kartonová rakev s jeho ostatky dorazila do Teheránu v pondělí, o den dříve byla letecky přivezena z Iráku. Během cesty nebyla uložena v nákladním prostoru letadla, jak je u přepravy ostatků běžné, ale cestovala s dalšími čtyřmi rakvemi a běžnými pasažéry v ekonomické třídě, uvedl Daily Mail.

Živě: Pohřeb generála Sulejmáního v TeheránuVideo: Reuters

 
Článek

Pro kartonové rakve s ostatky mužů bylo vyhrazeno celkem pět řad po čtyřech místech v Airbusu A300-603R společnosti MahanAir.

Po dobu letu navíc na obrazovkách běželo vzpomínkové video na zesnulého generála Sulejmáního.

Rakve byly z Bagdádu letecky převezeny do íránského města Ahváz. Odtud je ještě v neděli čekala cesta do posvátného města Mašhad. Teprve v pondělí se pak dostaly do Teheránu, kde se k ostatkům Sulejmáního pomodlil nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí.

Statisíce lidí v Teheránu truchlí nad rakví Sulejmáního, dav je větší než po smrti Chomejního

Blízký a Střední východ

V úterý bude rakev s ostatky Kásima Sulejmáního převezena do jeho rodného města Kermán, kde by měl být pohřben.

V Íránu se konají smuteční pochody a třetím dnem pokračuje státní smutek.

Generál Sulejmání do Bagdádu přiletěl pravidelnou linkou s hodinovým zpožděním

Blízký a Střední východ

Sulejmáního zabil v pátek v iráckém Bagdádu americký bezpilotní letoun. Smrt jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu prohloubila už tak velké napětí mezi Teheránem a Washingtonem. Íránští představitelé pohrozili Spojeným státům odvetou. Není jasné, kdy Teherán odvetu podnikne a jakou bude mít podobu, je prý však pravděpodobné, že přijde až po skončení třídenního smutku vyhlášeného v Iráku i Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám