Alonso ve druhé dakarské etapě poškodil zavěšení, musel čekat na asistenci

Alonso ve druhé dakarské etapě poškodil zavěšení, musel čekat na asistenci

Druhá etapa saúdskoarabského Dakaru přinesla první potíže pro dvojnásobného šampiona F1 Fernanda Alonsa, který letos na slavné dálkové soutěži debutuje s tovární Toyotou Hilux.

Včerejší první etapou vykročil Alonso do Dakaru pravou nohou a jen těsně zůstal za branami první desítky. Dnes se pro Španěla obrátily věci k horšímu. Druhá etapa odstartovala v Al Wajh a po 26 km dlouhém spojovacím úseku dovedla posádky na start 367 km dlouhé rychlostní zkoušky s cílem v Neomu na severozápadě Saúdské Arábie.

Během prvních 160 km rychlostního speciálu držel Fernando Alonso společně se svým navigátorem Marcem Comou tempo se špičkou kategorie automobilů, poté ale španělská posádka v rychlosti trefila kámen na trati, o který poškodila kolo i zavěšení závodního speciálu Toyota.

Alonso s Comou se na trati pustili do oprav, nakonec však museli počkat na asistenční kamion japonské tovární stáje a nabrali ztrátu přesahující dvě hodiny. Fernando Alonso a Marc Coma nakonec dnešní etapu dokončili na 57. místě se ztrátou 2:34:38. Etapové vítězství získal Alonsův týmový kolega z Toyoty a první africký vítěz Dakaru Giniel de Villiers z JAR. Díky druhému místu v etapě vede celkové pořadí kategorie automobilů Argentinec Orlando Terranova, který startuje se speciálem MINI.

V kategorii automobilů zdárně dokončili druhou etapu všichni čeští zástupci, nejlépe si vedl Martin Prokop s navigátorem Viktorem Chytkou. Prokop obsadil 15. místo a celkově drží 13. příčku, a to i přes to, že během dvou etap musel řešit už šest defektů. Miroslav Zapletal dnes dojel dvacátý, Boris Vaculík dvaačtyřicátý a Tomáš Ouředníček osmačtyřicátý. Všichni Češi v kategorii automobilů využívají techniku Ford.

Veškeré dění na rally Dakar ve všech katergoriích můžete neustále sledovat na webu auto.cz.

Sestřih první etapy v kategorii automobilů

Foto: Toyota Gazoo Racing

Doporučujeme

Články odjinud