Hlavní obsah

Česká firma dodá náboje pro pistole francouzské armády

– Paříž

Téměř 75 000 samonabíjecích pistolí objednala francouzská armáda u rakouské zbrojovky Glock. Ostré náboje do nich dodá česká firma Sellier & Bellot, který sídlí ve Vlašimi, uvedla agentura AFP s odoláním na prohlášení francouzského ministerstva obrany.

Foto: Zbyněk Pecák / CNC , Profimedia.cz

Munice firmy Sellier & Bellot

Článek

Objednané pistole mají do roku 2022 nahradit zastarávající osobní zbraně. Pistole MAC 50, které se vyráběly ve francouzské zbrojovce v Châtellerault, měla armáda ve výzbroji od roku 1953, zbraně PAMAS G1, které vznikaly v továrně v Saint-Étienne, od devadesátých let.

První nové pistole od firmy Glock dostali francouzští vojáci již na konci loňského roku, uvedlo ministerstvo. Rakouská zbrojovka na dodávce spolupracuje s českým výrobcem střeliva Sellier & Bellot a americkou firmou UTL, která dodá munici pro výcvik.

Francie chce zabezpečit své jednotky na severovýchodě Sýrie

Turecká invaze

Za objednaných 74 596 pistolí zaplatí francouzská armáda 44 milionů eur (1,1 miliardy Kč), stojí v prohlášení ministerstva. Resort neuvedl, kolik z částky zaplatil přímo za munici pocházející z Česka.

Rakouská zbrojovka Glock už dříve vybavila svými zbraněmi zásahové jednotky francouzského četnictva a policie a další speciální síly, upozornila agentura AFP.

Francouzská armáda v současnosti ve velkém modernizuje výzbroj a výstroj vojáků. Ti letos dostanou také nové útočné pušky německé a belgické výroby. Do konce roku se čeká rovněž dodávka 25 000 helem a části z téměř sta tisíc objednaných neprůstřelných vest.

Reklama

Výběr článků

Načítám