Lovení lidí ho baví. Pardubický strážník je rekordman v chytání hledaných osob

7. leden 2020 09:20

Městská policie v Pardubicích má ve svých řadách doslova lovce lidí. Strážníci loni na území krajského města zadrželi 92 osob, které byly v databázi celostátního pátrání. Víc než polovinu z nich přitom odhalil jeden strážník. Jako velitel výjezdových hlídek je v terénu každý den.

„Prostě se to vždycky nějak sejde, nevím, jak to nazvat. Asi nějaký šestý smysl, něco se sepne, protože do toho pátrání často koukám a mám to jako zábavu,“ říká strážník Lukáš K. S některými hledanými se prý strážníci už znají.

„Nevím, jestli je tady nějaký takový člověk, kterého neznám. Občas přijede někdo nový, tak je dobré se s ním seznámit. Ti lidé si myslí, že když přejedou z města do města, tak něčemu uniknou. S těma lidma máme hezký vztah, s některými se pak nějakou dobu nevidíme,“ dodává Lukáš K.

Když vyrazím s dětmi do města, téměř vždycky se nám někdo připlete pod nohy.

Občas na někoho hledaného Lukáš K. narazí i v civilu. To pak zavolá své kolegy. „Když vyrazím s dětmi do města, tak se dá říct, že téměř vždycky se nám někdo připlete pod nohy. Někdo se schovává, většinou ti lidé, co mají dodání do výkonu trestu, se chovají jinak. Spousta z nich už to ví a potom volí cesty po městě, aby nás náhodou nepotkali, a snaží se schovávat, ale tady se neschovají.“

Za první tři dny roku 2020 pardubičtí strážníci zachytili tři osoby v celostátním pátrání

Na hledání osob není nijak zvláštně určený, základem je ale dobrá místní znalost, říká ředitel městské policie Rostislav Hübl. „Za 34 let u Policie České republiky a teď za sedm let tady takového druhého člověka neznám. Jeho to baví a naplňuje. Není sám, kdo chytá osoby v celostátním pátrání, ale on je poměrně výjimkou,“ dodává Hübl.

V pátrání nejsou jen lidé kvůli trestné činnosti nebo třeba vyhýbání se nástupu do výkonu trestu. Hledaní můžou být třeba i kvůli doručení písemnosti nebo výslechu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související