Trest v kauze emisních povolenek platí, Ústavní soud odmítl stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost Tomáše Pokorného, jenž za podíl na daňových podvodech při prodeji emisních povolenek společnosti ČEZ dostal osmiletý trest vězení. ČTK to zjistila z usnesení v justiční databázi. Spolu s Pokorným podával ústavní stížnost také druhý odsouzený Michal Flek, jenž si vyslechl sedmiletý trest, výsledek řízení zatím není z databáze patrný.

Podle pravomocného rozsudku připravili muži stát téměř o 378 milionů korun. Vinu popírali. Tvrdili, že se sami stali obětí podvodu. Jejich dovolání loni odmítl Nejvyšší soud. Důvod k zásahu nyní v případě Pokorného nenašli ani ústavní soudci.

Obecné soudy logicky a srozumitelně vysvětlily, jak postupovaly při hodnocení důkazů, stojí v usnesení.

Firma Pokorného a Fleka nakoupila v zahraničí povolenky za více než miliardu korun, které pak v polovině roku 2010 prodala elektrárenské společnosti ČEZ. Podle verdiktu se ale dopustila takzvaného karuselového podvodu. Povolenky nakupovala bez DPH, firmě ČEZ ale daň naúčtovala a do celého procesu kvůli tomu přibrala další dvě české společnosti.

Na podezřelou transakci upozornil daňový úřad právě ČEZ. Ze 400 milionů se podařilo na účtech firmy zablokovat jen zhruba milion korun, ostatní peníze skončily v zahraničí, například v Singapuru.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR emisní povolenky Brno

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy