QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň zavádí nový poplatek z pobytu. Sazba je 21 korun na osobu a den

07.01.2020 11:10

Poplatek musí od ledna odvést městu každý, kdo někoho ubytuje na dobu kratší než 60 dnů. Týká se nejen hotelů, ale i pobytů na chatách, chalupách nebo v bytech.

IMG_1130

Poplatek z pobytu zavedla od 1. ledna. Město tak nahradilo stávající poplatek z ubytovací kapacity a poplatek za lázeňský a rekreační pobyt. Nově zavedený poplatek z pobytu bude muset městu odvést každý, kdo na území krajské metropole poskytne někomu pobyt v délce do 60 dnů, a to bez ohledu na místo a účel pobytu.

Poplatek se tak týká nejen hotelů a penzionů, ale i placených pobytů v bytech, chatách, chalupách nebo ateliérech. Rozhodující tak už není, zda daný objekt je nebo není zkolaudovaný jako ubytovací zařízení. Výtěžek město využije na další rozvoj cestovního ruchu.

"Plátcem poplatku bude ten, kdo poskytuje pobyt za úplatu. Ten má také povinnost poplatek od ubytovaného vybrat. Ubytovaným je fyzická osoba, která nemá na území města trvalý pobyt,“ vysvětlila Taťána Vítová, vedoucí Odboru účtování a daní Magistrátu města Plzně. Vyhlášku o místním poplatku z pobytu schválili zastupitelé na svém prosincovém zasedání a navazuje na novelu zákona o místních poplatcích.

Sazba poplatku je stanovena na 21 korun za každý započatý den a osobu. Správcem poplatku bude plzeňský magistrát. Poplatky budou ubytovatelé odvádět čtvrtletně.

Ubytovatelé navíc musí podat oznámení správci poplatku na speciálním formuláři. To se týká i těch, kteří už ubytování za úplatu poskytují. Vyplněný formulář musí odevzdat správci nejpozději do 31. ledna 2020. Pokud ubytovatelé ohlašovací povinnost nesplní, hrozí jim až půlmilionová pokuta.

 Poplatek se netýká dětí a handicapovaných. "Do skupiny osvobozených osob patří především děti mladší 18 let, osoby nevidomé, osoby, které jsou považovány za závislé na pomoci jiné fyzické osobě podle zákona upravujícího sociální služby, osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP/P včetně jejich průvodců,“ doplnila Taťána Vítová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24