Novinky ze života komunity

Zemřel David Stern. Muž, který udával směr americké NBA po 30 let

David Stern. Foto Cody Mulcahy, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4138789

Ačkoliv se jedná o sport, konkrétně o basketbal, tak tuto zprávu přinesla celá řada novin. My jsme se ji dozvěděli z francouzského listu Le Monde, který se sportem zabývá jen okrajově. Zpráva zde otištěná byla obšírná, obšírněji se list snad věnoval jen českému podnikateli Křetínskému.

Věnujeme se především Euroleague a v ní mužstvu Maccabi Tel Aviv, na tomto místě ale připomeneme, že náš sportovní expert Karel Příbramský Jr. tvrdí, že NBA je náročnější soutěž než Euroleague.

David Stern byl v NBA výjimkou. V jejím čele stál celých 30 let, v roce 2014 převzal po něm žezlo Adam Silver. David Stern ligu rozšířil o sedm mužstev, postaral se o to, aby se zvýšily platy hráčů. Basketbalovým profesionálem nikdy nebyl, ve spojení s NBA byl pracovně od roku 1966, pracoval jako právník a ekonom a vypracoval se v roce 1984 až do jejího čela.

Dne 12.prosince 2019 zkolaboval, bylo to krvácení do mozku. Byl okamžitě převezen do kliniky Mount Sinai, kde byl pod stálou kontrolou lékařů, avšak jeho kritický stav se nepodařilo zlepšit, dne 1.ledna 2020 zemřel.

Narodil se 22.9.1942 v New Yorku, byl jedním ze tří dětí rodičů Williama a Anny Sternových. To, že basketbal je v USA tak populárním sportem, je též jeho zásluhou.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com