Informace výrobců, Výplně otvorů

Zdravý dům z katalogu s přispěním oken VELUX

Přesvědčte se, jak se bydlí v katalogovém domě, který architekti navrhli tak, jak by vyhovoval jim. Architektonický ateliér APEX, s. r. o., má zkušenosti nejen s individuálními projekty rodinných domů, ale dlouhodobě se též zaobírá typovými projekty. Jurij Čerňak a Miroslav Žilinský tvrdí, že navrhují domy, jaké by si projektovali sami pro sebe. Jejich typový projekt přízemního domu Motiv to potvrzuje. Mladé rodiny mají největší zájem o bydlení ve čtyřpokojovém domě. Na trhu proto není nouze o různé modifikace tohoto zadání. Architekti však chtěli domem Motiv předčit základní představy o bydlení a přinést dovnitř zdraví.

Do jaké míry se jim to podařilo, se můžete přesvědčit na vlastní oči. Projekt byl postavený jako vzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej Dedinke nedaleko Bratislavy. „Spolu s developerem jsme se rozhodli pro Motiv jako vzorový dům právě proto, abychom lidem ukázali, že katalogové domy nemusí být typizované nebo jednoduché. Snažili jsme se jim ukázat řešení, které není běžné,“ vysvětluje Jurij Čerňak. „Přiznaný prosvětlený strop se střešními okny je to první, co okouzlí každého klienta, když vstoupí dovnitř domu. Potvrzuje to i eminentní zájem o tento typ domu v naší čtvrti,“ říká Peter Gerek, jednatel společnosti Vestal Living, která je developerem projektu.

Světlo jako priorita
Přízemní čtyřpokojový dům nabízí 114 m² užitkové plochy. Přes předsíň se vstupuje do obývacího pokoje propojeného s kuchyní. Odtud se přes prosklený portál vstupuje do zahrady. Za kuchyní se nacházejí tři pokoje a koupelna. Tradiční koncept ozvláštňuje vizuální provedení interiéru. Vnitřní prostor ihned zaujme přiznanou výškou stropu ve všech místnostech, která dosahuje až 4,5 m. „Bylo naším záměrem, aby si lidé dokázali představit pocitový rozdíl, když přijdou do místnosti s otevřeným stropem,“ doplňuje Čerňak. Důležitou roli sehrálo dostatečné osvětlení interiéru denním světlem. „Světlo je naše priorita. Věříme, že díky dostatečnému množství světla vynikne samotná architektura. Zároveň se i samotné bývání stává příjemnějším,“ dodává.

Vzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej DedinkeVzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej DedinkeVzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej Dedinke

Vzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej DedinkeVzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej DedinkeVzorový dům moderní rezidenční čtvrti Lastovičky v Novej Dedinke

Aby se podařilo dosáhnout tohoto záměru, bylo nevyhnutelné doplnit fasádní okna v ústředním prostoru o čtveřici střešních oken. „Z naší zkušenosti víme, že střešní okna přivedou do interiéru dvakrát víc denního světla než fasádní. Navíc okna umístěná ve výšce místnosti pomůžou rychleji a efektivněji vyvětrat,“ doplňuje Čerňak. Větrání a dostatečné osvětlení pracovní desky kuchyňského prostoru je neocenitelnou výhodou. „Výzkumy (celosvětový průzkum společnosti YouGov najdete zde, výzkum U.S. Environmental Protection Agency zde) dokazují, že současná takzvaná indoor generation tráví až 90 % času uvnitř budov. Vzduch v interiéru přitom znečišťuje množství zdrojů, včetně nadbytečné vlhkosti. Jakmile se nečistoty dostatečně nevyvětrají, může jejich hromadění vést ke zdravotním problémům,“ upozorňuje Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX.

Zdravá domácnost automaticky
Vzorový dům Motiv ukazuje, jak je možné jednoduše udržovat vysokou kvalitu vzduchu vnitřního prostředí. „Neumíme změnit způsob života jednotlivých lidí, ale je naším úkolem nabídnout jim možnost kvalitního bydlení,“ konstatuje Klára Bukolská. Elektricky ovládaná střešní okna VELUX v obývacím pokoji domu se ovládají dálkově. Jsou vybavená solárním pohonem, který umožňuje elektrifikaci oken v místech bez přístupu elektrické energie. Pro ještě vyšší komfort obyvatelů je dům vybavený systémem inteligentního ovládání střešních oken VELUX ACTIVE. Ten udržuje zdravé mikroklima v interiéru bez toho, aby na to obyvatelé domu museli myslet. Nepřetržitě vyhodnocuje údaje ze senzorů, které se nacházejí v místnosti. Následně podle potřeby zabezpečuje přísun čerstvého vzduchu otevřením střešních oken nebo chrání interiér před přehřátím zatažením vnějších rolet. „Přidanou hodnotou vzorového domu motiv je právě systém VELUX ACTIVE. Oceňují ho nejen klienti, ale i my. Trávíme tu hodně času a díky možnosti inteligentního větrání máme permanentně čerstvý vzduch, příjemné klima a zdravější pracovní prostředí,“ dodává Peter Gerek.

Údaje o stavbě:
Lokalita: Nová Dedinka
Název: Lastovičky
Autor: APEX, s. r. o., architekti Jurij Čerňak, Miroslav Žilinský
Developer: Vestal Living, s. r. o.

podle podkladů společnosti VELUX ČR