Hlavní obsah

Při požárech loni v ČR zemřelo 119 osob

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Počet požárů v Česku loni klesl o 9,2 procenta na 18 810. Počet usmrcených lidí se ale zvýšil. Při požárech loni zemřelo 119 osob, což bylo o 19 víc než v roce 2018.

Foto: HZS Středočeského kraje

Požár skládky v prosinci v Sedlčanech

Článek

Podle náměstka generálního ředitele hasičů Františka Zadiny nižší počet požárů automaticky neznamená, že zemře méně lidí. Důvody loňského trendu se teprve budou hasiči zabývat. „Říká se, že požár je nahodilostní jev a záleží na tom, kde vznikne a podobně. Jde o pravděpodobnost,“ podotkl Zadina.

Hasiči zasahovali u požárů chatek. Ve Slavkově našli lidské tělo

Krimi

Oheň v loňském roce v tuzemsku způsobil škody za 2,1 miliardy korun. Požár s nejvyšší škodou se stal v únoru v Praze-Michli, kde shořela skladovací hala. Šlo o jediný požár se škodou přes 100 milionů korun. Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné zapálení. Případem se zabývá policie.

K obřímu požáru skladu v Praze Michli muselo vyjet přes sto hasičů

Krimi

Celkový počet výjezdů hasičů, tedy například i k dopravním nehodám a technickým haváriím, vzrostl o 4,7 procenta na 130 249. Celkový nárůst výjezdů je podle předběžných statistik dán zejména stoupajícím počtem technických havárií, které tvořily nadpoloviční část všech výjezdů.

Na tísňovou linku hasiči přijali přes 2,3 milionu telefonátů. Hasiči loni zachránili a evakuovali 74 888 lidí, předloni to bylo 84 990. Nejvíce zachráněných osob bylo při zásahu v Červené Vodě v Ústí nad Orlicí, kde hasiči z lanovky dostali 74 dospělých a 34 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám