Matrace, džíny a slabé zabezpečení vězně Ratha. Státní zastupitelství odtajnilo prohřešky teplické věznice

Dozorující státní zástupce objevil při kontrole věznice v Teplicích hned tři vážná pochybení v souvislosti s výkonem trestu exhejtmana Davida Ratha. Zároveň se v úterý ohradil proti tomu, že by vedení věznice neseznámil s výsledky kontroly. Ještě v den kontroly ředitel věznice Petr Blažek totiž podle státního zastupitelství část pochybení napravil. Blažek přitom několik týdnů po kontrole trval na tom, že o výsledcích kontroly neví.

Praha (Aktualizováno: 18:03 7. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u Vrchního soudu v Praze. (10.6.2019)

David Rath u Vrchního soudu v Praze. (10.6.2019) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Zdravotní matrace, džíny a věznice, do které podle předpisů nepatří. Státní zastupitelství při prověrce přišlo na tři vážná pochybení: porušení zákona o výkonu trestu odnětí svobody (konkrétně ustanovení o rovnosti práv odsouzených ve výkonu trestu, když Rath využíval vlastní zdravotní matraci, aniž by předložil písemné doporučení od lékaře), porušení řádu výkonu trestu odnětí svobody (ustanovení o vystrojování, když Rath nechodil oděný ve vězeňském stejnokroji) a to, že není umístěn ve věznici s odpovídajícím stupněm zabezpečení.

Zdravotní matrace a nošení džínů. Státní zástupci vytkli teplické věznici mírný postup vůči Rathovi

Číst článek

„Ředitel vazební věznice všechna konstatovaná pochybení uznal a zavázal se k bezodkladnému zjednání nápravy. Konstatované závady byly odstraněny 11. listopadu 2019 v odpoledních hodinách, což bylo následně ředitelem Vazební věznice Teplice 12. listopadu 2019 písemně potvrzeno,“ uvedl v tiskové zprávě krajský státní zástupce Radim Kadlček.

Ředitel teplické věznice Petr Blažek přitom v neděli pro server Česká justice tvrdil pouze to, že kontrola v listopadu minulého roku ve věznici byla. Dodal, že dosud nebyl s výsledky kontroly seznámen.

Podobně jako Blažek se už dříve pro iROZHLAS.cz vyjádřil také jeho zástupce Michal Kruťa, který zastává post tiskového mluvčího věznice. V telefonickém rozhovoru navíc označil otázky mířící k pochybením za spekulativní a odmítl se dále vyjádřit.

Rovný přístup

Rathův advokát Adam Černý pro tentýž server uvedl, že u jeho klienta, stejně jako v celé věznici, proběhla kontrola „iniciovaná doktorkou Bradáčovou“. „Zdravotní matraci měl doktor Rath na výslovné doporučení od lékaře specialisty,“ uvedl k tomu Černý v neděli pro Českou justici.

Rath z teplické věznice žádá o větší volnost. Má prý málo pohybu, za mřížemi by chtěl pracovat

Číst článek

Skutečnost, že kontrola ze státního zastupitelství v listopadu v teplické věznici byla, už dříve redakci iROZHLAS.cz potvrdil krajský státní zástupce Radim Kadlček. „Bylo zjištěno pochybení věznice, jehož náprava byla zčásti zjednána na místě,“ uvedl na konci prosince. Další podrobnosti tehdy ale ještě nesdělil.

„Povinností státního zastupitelství je, aby garantovalo rovný přístup státu vůči všem odsouzeným osobám,“ dodal v úterý Kadlček.

Redakce serveru iROZHLAS.cz kvůli reakci na zjištění státního zastupitelství kontaktovala vedení teplické věznice znovu v úterý. Ředitel Blažek ale přes svou asistentku vzkázal, že s novináři už se bavit nebude. Odmítl jak telefonický hovor, tak písemnou odpověď na otázky zaslané e-mailem.

Špatná věznice

Při administrativním zpracování závěrů prověrky státní zastupitelství shledalo také pochybení v ohledu na umístění „konkrétního odsouzeného, který má v současnosti trest odnětí svobody vykonávat se zařazením do typu vysokého stupně zabezpečení věznice s ostrahou, ačkoli však Vazební věznice Teplice takový oddíl nemá vůbec zřízen.“

V takovém typu zabezpečení má vykonávat trest právě David Rath, na což iROZHLAS.cz upozornil už před třemi týdny. Vedení věznice tehdy argumentovalo tím, že Rathovi podmínky potřebného stupně zabezpečení simuluje.

Zavřený na cele s eskortou v zádech. Rath v Teplicích narazil na tvrdší režim, než ho čekal na Ruzyni

Číst článek

Rathův obhájce Roman Jelínek pak Rathovo zařazení do vysokého stupně zabezpečení věznice s ostrahou označil za hloupost. „Pan doktor nepředstavuje pro spoluvězně ani pro okolí žádné nebezpečí,“ řekl pro iROZHLAS.cz.

Rath si Vazební věznici Teplice jako místo nástupu vybral sám po konzultacích se svými právníky. Nerespektoval tak rozhodnutí soudu, který mu jako nástupní věznici určil pražskou Ruzyň.

Jelínek odmítl, že by před nástupem do teplické věznice Rath a jeho advokáti kalkulovali s tím, že by v Teplicích kvůli chybějícímu stupni zabezpečení měl určité úlevy.

Zástupce ředitele teplické věznice Kruťa tehdy dodal, že Rath má naopak horší podmínky, než kdyby byl ve věznici, která požadované podmínky pro výkon trestu splňuje.

Dobrá víra ředitele

Podle Vězeňské služby probíhá Rathův výkon trestu standardním způsobem. Vedení instituce to uvedlo v obsáhlém prohlášení, které redakci iROZHLAS.cz v úterý večer zaslala mluvčí Petra Kučerová. Redakce vyjádření Vězeňské služby, na kterou odkazovalo vedení teplické věznice poté, co odmítlo Rathův pobyt komentovat, sháněla od dopoledních hodin.

„K problematice zdravotní matrace můžeme sdělit, že ředitel věznice jednal s ohledem na zprávu Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání,“ píše Vězeňská služba v prohlášení.

Fotografie cely Davida Ratha, které poskytla Vězeňská služba. | Zdroj: Vězeňská služba České republiky

Jelikož Rath neměl k přidělení zdravotní matrace písemné doporučení od lékaře, ředitel věznice Blažek podle Vězeňské služby jednal „v dobré víře z preventivních zdravotních a humánních důvodů, aby nedošlo ke zhoršení zdravotního stavu odsouzeného“.

„Velmi nás udivuje, že v postupu ředitele věznice, kterého v jeho rozhodování motivoval lidský přístup s ohledem na zdravotní stav odsouzeného, by snad mělo být spatřováno jednání trestné a kriminální,“ stojí v závěru prohlášení.

Vězeňská služba se ovšem vyjádřila pouze k jednomu ze tří prohřešků, které Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem při kontrole odhalilo.

Martin Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme