Hlavní obsah

Do konečné nominace házenkářů na ME se nevešel Patzel

Brno

Do nominace českých házenkářů na mistrovství Evropy se z osmnáctky hráčů, kteří absolvovali poslední dvě přípravná utkání v Maďarsku, nevešla levá spojka Vojtěch Patzel. Do konečné sedmnáctky jmen se dostal i pivot Jan Mojžíš, jenž poprvé hrál za národní A-tým teprve na konci prosince v přípravě proti Slovensku. Nominaci dnes oznámili trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Český reprezentant Matěj Klíma a Jakub Prokop ze Slovenska.

Článek

Zranění nepustí na Euro pivoty Leoše Petrovského s Janem Užkem, který si poranil koleno. V nominaci tak zůstal Mojžíš, přestože byl na konci prosince až dodatečně nominován k přípravným zápasům se Slováky.

"Oproti ideální představě nám chybí akorát Leoš. To nás donutilo trošku změnit nominaci a celkově strategii toho, jak na pozici pivota a v obraně budeme hrát. To byl asi největší zásah. Ale jinak je to přesně podle plánu, v zásadě jsme spokojeni, v jaké formě hráči jsou," uvedl na tiskové konferenci Kubeš. "V širší nominaci 28 hráčů jsme měli pět pivotů, teď máme tři. Musíme doufat, že zůstanou zdraví," dodal Filip.

Premiéra na velké akci čeká vedle Mojžíše i Dominika Soláka a Matěje Klímu, jenž na levé spojce dostal přednost před Patzelem. "Vojta Patzel byl na podzim dvakrát zraněný. V říjnu před Švýcarskem se zranil, pak začal hrát a opět se nám zranil. Nakonec byl v pořádku. Rozhodovali jsme se mezi ním a Matějem. Ten zahrál druhou půlku podzimu výborně, dominoval v české lize. A v těch přípravných zápasech za reprezentaci si nominaci vybojoval," řekl Filip.

"Matěj na nás udělal dobrý dojem, zlepšil se. Rozhodování nebylo jednoduché, ale nebylo ani obtížné. V zásadě jsme se shodli úplně lehce," dodal Kubeš.

Na Euru se představí i dva hráči, kteří předloni chyběli na minulém kontinentálním mistrovství. Zranění tehdy vyřadilo Tomáše Babáka a z rodinných důvodů nestartoval Miroslav Jurka. S týmem se bude v Brně do čtvrtečního odjezdu na Euro připravovat i křídelní hráč Jakub Štěrba, neboť Tomáš Číp má problémy s třísly. Do šampionátu by měl ale být v pořádku.

Český celek bude na Euru, které budou poprvé hostit tři země (Rakousko, Norsko a Švédsko), obhajovat nečekané šesté místo. V základní skupině ve Vídni reprezentanti od 10. do 14. ledna postupně změří síly s domácím výběrem, Severní Makedonií a Ukrajinou. Do další fáze projdou první dva týmy.

"Soupeři jsou na papíře hratelní, ale rozhoduje se na hřišti. Evropa se za absolutní špičkou vyrovnává a každý může porazit každého. Chceme se svými výkony dostat v jednotlivých zápasech na hranici našeho maxima či za tuto hranici. To je náš hlavní cíl a od něj se vše bude výsledkově odvíjet," řekl Filip.

Nominace ČR:
Brankáři:
Martin Galia (Zabrze/Pol.)
Tomáš Mrkva (Bergischer HC/Něm.)
Střední spojky:
Ondřej Zdráhala (Plock/Pol.)
Tomáš Babák (Bergischer HC/Něm.)
Roman Bečvář (TuS N-Lübbecke/Něm.)
Pivoti:
Štěpán Zeman (Coburg/Něm.)
Petr Šlachta (Aue/Něm.)
Jan Mojžíš (Emsdetten/Něm.)
Levé spojky:
Dominik Solák (Karviná)
Matěj Klíma (Dukla Praha)
Pavel Horák (Kiel/Něm.)
Pravé spojky:
Dieudonné Mubenzem (Hüttenberg/Něm.)
Stanislav Kašpárek (Szeged/Maď.)
Levá křídla:
Jakub Hrstka (Desava/Něm.)
Marek Vančo (Elbflorenz/Něm.)
Pravá křídla:
Tomáš Číp (Baia Mare/Rum.)
Miroslav Jurka (Zubří)

Reklama