Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zdravotnickou školu v České Lípě čeká stěhování, rodiče se bojí

Obory střední zdravotní školy v České Lípě čeká necelé dva roky po jejich otevření stěhování. Kvůli potřebě většího prostoru ji chce Liberecký kraj jako zřizovatel přesunout do prostor Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v České Lípě. Rodiče se ale obávají zhoršení kvality výuky. Liberecký kraj to odmítá. „Pro studenty se kromě změny místa studia nic jiného nezmění," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Českolipská zdravotnická škola je detašovaným pracovištěm liberecké zdravotní školy. Nabízí čtyřletý obor zdravotnický asistent a tříletý obor ošetřovatel. Výuka začala na podzim 2018 v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození v České Lípě. Současné prostory ale přestávají s každým dalším ročníkem stačit, potřebovat bude škola sedm kmenových tříd a tři odborné učebny. Kraj zvažoval několik variant, přesun do budov odborné školy v Lužické a ulici 28. října je podle Půty nejvýhodnější.

„Je to rozhodně varianta hospodárná s plným dodržením kvality výuky, se stejnými učiteli a stejným školním vzdělávacím programem, ale také s garancemi pro dokončení studia v té škole, ve které bylo studium zahájeno, tedy jednoznačně pod hlavičkou Střední zdravotnické školy Liberec a pod vedením paní ředitelky Jany Urbanové, která je zároveň garantem školy. Rodiče a žáci se tak o ztrátu prestiže a zkomplikování studia nemusí obávat," řekl hejtman.

Původně chtěl kraj zdravotnické obory začlenit do odborné školy a přejmenovat ji na Střední zdravotnickou školu a Střední odbornou školu Česká Lípa, návrh ale nakonec vedení kraje zastupitelům nepředložilo, právě kvůli kritice. Podle bývalé starostky a krajské zastupitelky Romany Žatecké (ČSSD) je původní návrh degradující a rozhodně by ho v zastupitelstvu nepodpořila. Odtržením od liberecké zdravotnické školy, která má velmi dobré jméno, ztratí podle ní ta českolipská svou odbornou základnu a kus renomé.

Podle hejtmanova náměstka Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) se zvažovalo ponechání oborů na obchodní akademii nebo ji přesunout do nevyužívané budovy v Palackého ulici. Ta ale není v dobrém stavu a potřebuje kompletní rekonstrukci včetně vodovodu a kanalizace. Náklady se odhadují na 80 milionů korun. Kapacita budovy je navíc třikrát větší než zdravotnické obory potřebují. „Takovou budovu by nešlo ekonomicky udržovat," řekl Tulpa. V odborné škole je místo, navíc prošla modernizací.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky škola, zdravotní škola, Česká Lípa, stěhování, Liberecký kraj, studium, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Střední odborné učiliště, Romana Žatecká, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotnickou školu v České Lípě čeká stěhování, rodiče se bojí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.