Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

„Bez přísloví věk neproživeš!“ aneb Výlet do světa paremií

 |  6. 1. 2020
 |  Vesmír 99, 60, 2020/1

0Milé čtenářky, milí čtenáři, tentokrát si řekneme něco o příslovích (paremiích), tj. ustálených spojeních typu Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Přísloví mívají formu ucelené výpovědi, většinou jde o poučku či lidovou moudrost.

František Ladislav Čelakovský (1799–1852) napsal, že „[b]ez přísloví věk neproživeš! Rozprávky tvé, řeči tvé vedené po celý čas života musely by příliš sprosté, suché a jalové býti, nemělo by příhodnou dobou opět a opět kořeniti je přísloví“ (Slovanská přísloví, 1837). A také dnešní jazyková realita mu dává za pravdu. Přísloví mívají sice nádech čehosi zastaralého (uznejte, že „průpovídky“ jako Boží mlýny melou pomalu, ale jistě působí poněkud omšele), ve skutečnosti se jim ale daří i dnes: Jednak se mnohá přísloví, která jsou často stará celá staletí, stále používají, jednak vznikají jejich aktualizace, resp. modifikace – srov. doklady z internetu: Kolik profilů na sociálních sítích máš, tolikrát jsi člověkem, Všude dobře, s WiFi nejlíp nebo Kdo se moc ptá, málo googlí.

Kreativně s příslovími zachází vedle uživatelů sociálních sítí i reklama či poezie. Na billboardu jedné pojišťovny najdeme slogan Pes, který štěká, nekouše. A kdyby ano, je tu pojištění od… A pokud jde o poezii – Jak se vám líbí kreativní text neznámého pisatele na webu pismak.cz?

(…)

nehleď na chrup u dárku

pravda na dně pohárku

stejně s vozem jako bez

chytřejšímu napověz

čiň jiným jen co sám rád

každý hlupák z nebe spad

pro koláče je vždy dřina

zdraví…

teta Kateřina.

Krom toho vznikají i „přísloví“ zcela nová, jejichž zdrojem bývá populární kultura. V této souvislosti můžeme zmínit některé zlidovělé filmové „hlášky“, z nichž některé se příslovím blíží, např. Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš z filmu „Jáchyme, hoď ho do stroje!“. K příslovím vyšlo v posledních letech několik zajímavých knih. Pro české čtenáře můžeme doporučit např. Základní slovník českých přísloví. Výklad a užití, jehož autorem je František Čermák.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Martin Šemelík

Mgr. Martin Šemelík, Ph.D.,, (*1981) vystudoval německý jazyk a literaturu. V ÚJČ AV ČR se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členem hlavní redakce Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz).

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...