Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

O víkendu startují třetí OH mládeže. Hokejistky touží po zlatu

Rekordní počet čtyřiasedmdesáti sportovců bude reprezentovat Česko na třetích zimních olympijských hrách mládeže. Do dějiště her ve švýcarském Lausanne v úterý odletěli hokejisté, curleři i krasobruslaři. Dění ze Švýcarska budou od soboty na ČT sport rekapitulovat padesátiminutové sestřihy.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladí sportovci míří do Lausanne s nemalými ambicemi

"Naši sportovci mají na to postoupit ve svých disciplínách na mládežnické hry, což už samo o sobě je většinou známka toho, že jsou to kvalitní sportovci a že od nich můžeme očekávat kvalitní výsledky," uvedl šéf výpravy Martin Doktor.

Stříbrné medaile vybojovaly před čtyřmi lety v Lillehammeru hokejistky. Současný výběr se týká ročníků 2004 a 2005 a vede ho trenér Roman Heindl, který působí u reprezentace do 16 let svou třetí sezonu.

Tým, který se soustředil od Vánoc ve Slaném, se netají vysokými ambicemi, letos chce turnaj vyhrát.

"Snažili jsme se teď trénovat co nejvíc, abychom měli formu. Dojem z toho mám zatím dobrý. Doufám, že tam nějakou medaili urveme," řekla kapitánka hokejového družstva Andrea Trnková.

Kteří z talentů zaznamenají první olympijský úspěch?

V Lausanne se představí například talentovaná snowboardcrossařka Sára Strnadová, biatlonisté včetně Gabriely Masaříkové, dcery čtvrtého biatlonisty z OH v Naganu Ivana Masaříka, či rychlobruslařka Kateřina Macháčková ze Žďáru nad Sázavou, kterou připravuje Petr Novák. Zkušenosti se SP dospělých má skokanka na lyžích Štěpánka Ptáčková, všestrannost může prokázat Mathias Vacek, který jezdí v létě na silničním kole a v zimě na běžkách.

Čeští reprezentanti se zapojí i do hokejového turnaje 3 na 3, který bude hrát osm třináctičlenných mezinárodních týmů v každé kategorii. Účastníci se kvalifikovali z dovednostních soutěží, jež se uskutečnily ve 40 zemích. Naopak v "klasickém" hokejovém turnaji chlapců Česko mezi šesticí účastníků chybí.

Jako úplně nový sport byl do programu zařazen skialpinismus. Novými disciplínami jsou ještě ženská severská kombinace, ženské dvojboby a Big Air lyžařů a snowboardistů. ZOH mládeže potrvají do 22. ledna.

Češi vybojovali na dvou předešlých zimních olympiádách mládeže už několik velkých úspěchů a byly u toho osobnosti, o kterých bylo slyšet i po přesunu do seniorské kategorie. V Innsbrucku slavil zlato sdruženář Tomáš Portyk. V Lillehammeru 2016 vybojovali dvě stříbrné medaile krasobruslaři Anna Dušková a Martin Bidař.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články