Hlavní obsah

V bývalé krušnohorské celnici bude muzeum

Právo, Rudolf Voleman

Muzeum zaměřené na historii Krušných hor se chystá vybudovat město Boží Dar na Karlovarsku v objektu bývalé celnice na hraničním přechodu s německým Oberwiesenthalem. Objekt před lety získalo město bezplatně od státu, když přestala budova po vstupu do schengenského prostoru sloužit původnímu účelu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Bývalá celnice mezi Božím Darem a německým Oberwiesenthalem.

Článek

„Jedná se o dlouhodobý záměr. Teď se zastupitelstvo rozhodlo, že zadá vypracování jednoduché studie, jak prostory uvnitř někdejší celnice využít jako výstavní prostory. Do konce června příštího roku bychom chtěli mít ideový návrh budoucí podoby muzea,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Důlní svět štol pro děti

Objekt má sklep, kde by měl asi na 170 metrech čtverečních vzniknout důlní svět štol určený pro děti. Do skutečných historických štol, které nabízejí v okolí Božího Daru prohlídky pro turisty, totiž mají umožněný přístup až od dvanácti let.

V přízemí objektu, kde byli dříve cestující jedoucí přes státní hranici odbavováni celníky, je k dispozici asi 350 metrů čtverečních.

„Tam by byl vstup do muzea, sociální zařízení, šatny, infocentrum a další zázemí pro návštěvníky,“ prozradil záměr starosta. Další dvě stejně velká patra někdejší celnice mají patřit samotné expozici. Stejně tak jako o něco prostorově menší třetí patro budovy. V nejvyšším a nejmenším patře objektu by měli zázemí pracovníci muzea.

Muzeum kocoviny chce připomenout vtipné příhody s alkoholem

Cestování

Muzejní sbírka, kterou chce město v někdejší celnici vystavit, by nebyla tematicky vyhraněná. „Chtěli bychom v muzeu představit vše, co má nějaký vztah k okolí Božídarska, ale nejenom jeho, ale celých Krušných hor,“ prozradil Horník, podle něhož se daří postupně sbírkové předměty z místních zdrojů vykupovat.

„Například se nám podařilo získat paličkované předměty. Jedná se o obrovské krajky na stoly, které jsou z Jáchymovska. Odkoupili jsme rovněž část nábytku z pozůstalosti jednoho z prvních vedoucích lékařů jáchymovských lázní Františka Žďárského. Takto pomaličku dáváme dohromady muzejní fundus,“ popsal Horník, který věří, že i další majitelé regionálních historických předmětů budou svolní k jejich zápůjčce do nově vznikajícího muzea.

Partnerem Annaberg

Boží Dar chce financovat jeho zřízení pomocí evropských dotací při vytvoření společného přeshraničního projektu s německým partnerem. „Partnerem by mělo být město Annaberg, které chce za zhruba sto milionů korun rekonstruovat jejich historický hamr,“ uvedl Horník.

Zmiňovaný hamr u Annabergu vznikl už na konci 15. století a patří k němu umělý vodní příkop, malá dílna a panský dům. Zpracovávalo se v něm stříbro, měď a železo. Jako muzeum slouží už od roku 1908. Náklady na vznik božídarského muzea se mají pohybovat mezi 18 až 36 miliony korun podle vybrané varianty. V druhé polovině roku by mohla podle Horníka začít vznikat projektová dokumentace k záměru.

Historická vápenka v Krušných horách byla zachráněna

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám