Turecké peníze mohou mít háček, upozorňuje agent na odchody českých fotbalistů do zahraničí

Do Turecka jezdí české fotbalové kluby často na zimní soustředění. A tamní podmínky jsou zřejmě stále dost atraktivní i pro hráče, kteří do turecké ligy zamíří nebo se chystají vydat na delší dobu. Jako teď naposledy dlouholetý kapitán Slavie Milan Škoda. Přitom zdaleka ne všichni fotbalisté si dokážou na složité prostředí zvyknout. A rozhodně ne každému tamní fanoušci provolávají slávu jako kdysi Milanu Barošovi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Škoda

Milan Škoda | Zdroj: Profimedia

Hodně emocí a reakcí vyvolaly zprávy o plánovaném odchodu dlouholetého kapitána pražské Slavie do průměrného klubu turecké ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je pro české fotbalisty v Turecku největším lákadlem si poslechněte v příspěvku

Stačí jen říct, že jste z Česka, fanoušci kolem vás se dají do pohybu a poskakováním a skandováním dávají najevo, jak moc Milana Baroše obdivují. Takovou zkušenost jste mohli v minulosti snadno získat při cestě do Turecka, zvlášť když jste narazili na příznivce klubu Galatasaray.

Tlak a žádné soukromí

Ale ne každý měl tak výjimečnou pozici jako kdysi král střelců tamní ligy nebo jeho někdejší spoluhráč Tomáš Ujfaluši, který byl i kapitánem zmíněného klubu.

„Pokud tam někam jdete, tak vás lidi poznávají všude. Je to opravdu extrémní, nezastaví se před ničím, je jim jedno, jestli jste s rodinou. Jdou za vámi a každý se chce fotit.“

Navíc velký tlak dovedou vytvářet i tamní média, přiznával během svého působení v Turecku Tomáš Sivok, klíčový stoper Besiktase a později ještě Burzasporu.

„V létě začne sezona a za dva měsíce už píšou, kdo přijde v zimě a kdo odejde,“ vyprávěl před časem Sivok, který mohl číst podobné zprávy rekordních devět sezon po sobě. Angažmá jeho krajanů jsou ale dost často krátkodobá a některá skončila i tragicky. Přesto může být Turecko pro řadu hráčů velmi atraktivní adresou.

Peníze mohou mít háček

„Turecko pořád umí zaplatit daleko víc. Aby to bylo něčím zajímavé, tak musí dát mnohem víc peněz než v západní Evropě,“ myslí si hráčský agent Jiří Müller, podle kterého obecně stojí i dost úsilí uhlídat, na čem se hráč s klubem dohodli.

„Majitelé a prezidenti se často mění a většinou dostanou klub do finančních problémů a musí ho pak převzít někdo silnější. Hráči si musí dávat pozor, protože je pak mohou čekat vyjednávání o penězích. Ale na druhou stranu tam velmi dobře fungují hráčské odbory a svaz a v 99 procentech pak ty peníze dostanou,“ řekl Radiožurnálu Jiří Müller, bývalý fotbalista a už několik let hráčský agent s bohatými zkušenostmi z Turecka.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme