Čáslavany roku byli zvoleni Anita Moravec Gard, Václav Průcha, Luboš Nagy a Michal Janoušek

Čáslavany roku byli zvoleni Anita Moravec Gard, Václav Průcha, Luboš Nagy a Michal Janoušek

Čáslav – Titul „Čáslavan a Čáslavanka roku 2019“ byl udělen! Čáslavankou za rok 2019 se stala paní Anita Moravec Gard, Čáslavanem za rok 2019 se stali policisté Václav Průcha, Luboš Nagy a Michal Janoušek.

Michal Janoušek a Luboš Nagy.

Tuto cenu uděluje Čáslavský zpravodaj každoročně na návrhy svých čtenářů a čtenářek. Navržen může být každý, kdo se v daném roce jakýmkoliv způsobem zasadil o rozvoj a propagaci Čáslavi, nebo zachránil lidský život či udělal nějaký dobrý skutek. Nemusí být občanem Čáslavi.

Václav Průcha.

Při tradičním udělování tohoto titulu tentokrát redakce Čáslavského zpravodaje porušila svá vlastní pravidla. Udělala to ale na přání čtenářů a ráda. Nebylo totiž možné vybrat jednoho Čáslavana, protože lidské životy zachránili rovnou tři čáslavští policisté a čtenáři nechtěli zásluhy žádného opomenout!

Anita Moravec Gard přebírá čestné občanství Čáslavi pro generála Františka Moravce.

Paní Anita Moravec Gard je vnučkou brigádního generála Františka Moravce. Čáslavský rodák František Moravec je spoluautorem plánu atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští výsadkáři. Výsledkem akce Anthropoid byl zlikvidovaný obergruppenführer Heydrich. Paní Gard převzala v minulém roce z rukou čáslavského starosty Vlastislava Málka čestné občanství Čáslavi in memoriam pro svého dědečka. Čtenáři ocenili úsilí, které vynakládá při propagaci Čáslavi a celé České republiky v zahraničí, především v USA.

Michal Janoušek a Luboš Nagy.

Václav Průcha z čáslavského obvodního oddělení zachránil dva lidské životy a zabránil hmotným škodám na dovolené v moravské obci Dolní Dunajovice. Ve večerních hodinách uviděl hořet dům. Nezaváhal a vběhl dovnitř a okamžitě vyvedl dva lidi. Poté vběhl dovnitř znovu, aby uzavřel hlavní přívod plynu. Zabránil tak výbuchu a škodám, neboť se hořící dům nacházel v těsné blízkosti další zástavby. Telefonicky vyrozuměl hasiče a navedl je k místu požáru. O svém činu se nikomu nepochlubil, vše zveřejnil starosta obce.

Václav Průcha přebírá medaili.

Lidský život zachránili také další čáslavští policisté Luboš Nagy a Michal Janoušek mladíkovi, který se pokusil ukončit svůj život skokem z hráze Podměstského rybníka. Věřil, že se zabije o zamrzlou hladinu. Led se pod ním ale probořil a v ledové vodě začal bojovat o život. Přivolaní policisté začali okamžitě jednat. Luboš Nagy skočil za tonoucím do ledové vody a až do příjezdu hasičů jej držel nad hladinou. Michal Janoušek z hráze technicky zabezpečoval celou záchrannou akci.

Luboš Nagy a Michal Janoušek.

Anitě Moravec Gard, Václavu Průchovi, Luboši Nagyovi a Michalu Janouškovi právem patří titul „Čáslavan a Čáslavanka roku 2019“ za záchranu lidských životů a propagaci města doma i v zahraničí. Návrhy za rok 2020 posílejte v průběhu celého roku na stránky Čáslavského zpravodaje.

Text Vladimír Havlíček, foto Policie ČR a autor