Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hrabě zatnul tesáky do diváků. Nový Drákula od BBC sbírá pochvalné recenze

Minisérie Dracula (2020). Režie: Steven Moffat a Mark Gatiss. foto: BBC

LONDÝN - Tvůrci úspěšného Sherlocka s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli, Britové Mark Gatiss a Steven Moffat, se rozhodli zpracovat i další z velkých děl britské literatury. Jejich třídílný Drákula je podle kritiků inteligentní a hravou verzí známé legendy. Ve vůbec prvním světovém filmu o Drákulovi hrál ale monstrum český herec.
  5:00

Gatiss s Moffatem celý příběh otočili na ruby stejně jako v případě svého Sherlocka. Drákula není v jejich podání padouchem, ale hrdinou „svého vlastního příběhu“. Hrabě roce 1897 ze svého hradu v Transylvánii plánuje útok na samotný Londýn.

Minisérie Dracula (2020). Režie: Steven Moffat a Mark Gatiss.
Minisérie Dracula (2020). Režie: Steven Moffat a Mark Gatiss.

Představitel krvavého hraběte, dánský herec Claes Bang na sebe výrazně upozornil hlavní rolí ve filmu Čtverec (2017) režiséra Rubena Östlunda. Snímek byl nominován na Oscara a Bang si za svůj výkon odnesl Evropskou filmovou cenu (European Film Award). Českým divákům bude určitě bližší rolí Viktora ve filmu Skleněný pokoj (2019). Snímek režiséra Julia Ševčíka vypráví o osudech brněnské vily Tugendhat.

V minisérii si dále zahrají Lindsey Marshallová (Proti vlastní krvi, Život po životě), Chanel Creswellová (Dive, Taková je Anglie), Matthew Beard (Kód Enigmy, Jeden den) nebo Nathan Stewart-Jarret (Válečný manuál, seriál Misfits: Zmetci).

Inteligentní a hravé

„Claes Bang zručně divákům prodává tuto inteligentní moderní variaci této legendy,“ myslí si kritik Brian Tallerico.

Seriál oceňuje i Victoria Segalová z britských Timesů: „S láskou točený, hravý, svůdný, často i nechutný. Nového Drákulu mohli natočit jen ti, kteří se dobře vyznají v celé legendě. Ti, kteří v dětství nosili na zádech závěsy v bytech svých rodičů a hráli si na upíry.“

„Tří dílná adaptace románu Brama Stokera je krví nasáklé mistrovské dílo od začátku do konce,“ neskrývá své nadšení David Sexton z deníku London Evening Standard.

„Ačkoliv byl konec přestřelený, byla to odvážná a inteligentní adaptace, která se nebála riskovat a nápady z ní jen padaly. To v dnešním světě není samozřejmností,“ napsala Louisa Mellorová z webu Den of a Geek.

Poněkud skeptičtější, ale přesto optimistický je Alasdair Wilikins z webu AV Club: „V celých třech dílech minisérie je tolik fascinující podivnosti, že to plně vyvažuje všechny její nedostatky.“

Nápaditá reklama

Internetem v minulých dnech kolovala velmi originální reklama na minisérii. Do plakátu s bílým pozadím je zaraženo několik kůlů. Jak ale zapadá slunce, kůly začnou stínem tvořit tvář děsivého transylvánského šlechtice. Posuďte sami:

Historie jednoho hraběte

Drákulu ve filmech a seriálech ztvárnila celá řada herců. Mezi divácky nejznámější patří jistě verze Garyho Oldmana z filmu Drákula (1992) režiséra Francise Forda Coppoly. jednu z nejzapamatovatelnějších verzí měl v roce 1958 na svědomí herec Christopher Lee, kterého si diváci pamatují hlavně jako zlého čaroděje Sarumana z trilogie Pán prstenů.

Slavná hororová postava má i českou stopu. Jedním z vůbec prvních představitelů krvelačného upíra se stal herec Paul Askonas. Ten se narodil v roce 1872 v Teplicích, tehdejším Rakousku-Uhersku. Zahrál si v němém maďarském filmu Drákulova smrt (Drákula halála) z roku 1921, vůbec prvním světovém filmu o Drákulovi. Film je opředen legendou, protože je považován za ztracený. Nedochovala se jediná kopie, jen několik málo záběrů.