Hokejisté a hokejistky vyrazili na olympiádu mládeže do Lausanne

Foto: Martin Voltr

(LAUSANNE, od našeho zpravodaje) Krátce po mistrovství světa juniorů startuje další velká světová akce, která je pro Česko zajímavá i z hokejového pohledu – Olympijské hry mládeže. Do švýcarského Lausanne vyrazila v úterý první skupina sportovců včetně hráčů a hráček, jež se zapojí do zbrusu nového turnaje tři na tři.

V devět hodin ráno sraz na letišti Praha-Kbely, ve dvanáct odlet armádním speciálem do Ženevy, potom přískok vlakem do Lausanne a autobusem do olympijské vesnice. Takhle vypadal den první části české výpravy, která se zapojí do disciplín v úvodní polovině Olympijských her mládeže.

Jejich zimní edice letos napíše od 9. do 22. ledna třetí pokračování a Česko vyšle do akce rekordní počet sportovců – celkem 74. Ti se zapojí do alpského lyžování, biatlonu, curlingu, rychlobruslení a dalších sportů.

„Historicky největší výpravu na zimní Olympijské hry mládeže budeme mít díky tomu, že do programu přibyly nové disciplíny, a také díky tomu, že mladí sportovci dokázali vybojovat víc míst než v minulosti. O tom, jestli to bude mít vliv na počet medailí, ale nespekulujme. V mládežnických soutěžích je těžké odhadovat konkurenci,“ uvedl pro web olympic.cz Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy.

Vůbec nejvíc talentovaných sportovců se ale zúčastní turnajů v ledním hokeji!

Foto: Martin Voltr

Hlavní pozornost míří k dívčímu turnaji v klasické, byť zkrácené podobě. Česká reprezentace do 16 let patří mezi největší želízka v ohni, bude totiž obhajovat stříbrné medaile z Lillehammeru 2016. Do Lausanne však vyrazí až na druhou polovinu olympiády, předtím má ještě na programu přípravný kemp ve Velkých Popovicích.

První polovina největší mládežnické akce planety bude patřit turnajům mezinárodních družstev v „minihokeji“ tři na tři. Horká novinka z kanceláří IIHF se týká čtveřice českých chlapců a pětice dívek.

Všichni hráči i hráčky z pole se kvalifikovali na základě výsledků dovednostních testů: Největší šikovnost prokázali Šimon Slavíček, Matyáš Šapovaliv a Dominik Pavlata, respektive Andrea Trnková, Markéta Mazancová, Barbora Bartáková a Zuzana Trnková.

Na olympiádě je ještě doplnili brankáři Štěpán Maleček a Barbora Dalecká, které nominovali trenéři reprezentačních výběrů do šestnácti let.

Foto: Martin Voltr

Turnaj tři na tři potrvá od 10. do 15. ledna, před jeho začátkem se budou sportovci věnovat tréninkům. Ve čtvrtek 9. ledna je na programu slavnostní zahájení v hlavním dějišti hokejových turnajů, Vaudoise aréně. Ta bude v květnu hostit i „českou“ skupinu seniorského mistrovství světa.

Nominace chlapců na turnaj 3 na 3

Brankář: Štěpán Maleček (Karlovy Vary)
Hráči v poli: Matyáš Šapovaliv (Rytíři Kladno), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Dominik Pavlata (Pardubice)
Vedoucí: Tereza Menčíková

Nominace dívek na turnaj 3 na 3

Brankářka: Barbora Dalecká (Chrudim)
Hráčky v poli: Markéta Mazancová, Barbora Bartáková (obě Příbram), Andrea Trnková (Choceň), Zuzana Trnková (Třebíč)
Vedoucí: Klára Mazánková

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

Nominace na hlavní dívčí turnaj

Brankářky:         
Michaela Hesová (Sparta Praha), Barbora Hromádková (Litoměřice).

Obránkyně:
Eliška Hotová (Příbram), Anežka Hračová (Uničov), Tereza Mašková (Cheb), Anna Vaníčková (Žebrák), Adéla Wojnarová (Poruba), Karolína Veverková (Klášterec nad Ohří).

Útočnice:
Barbora Bartáková, Markéta Mazancová (obě Příbram), Lucie Gruntová (Klášterec nad Ohří), Adriana Dubová (Chrudim), Andrea Trnková (Choceň), Tereza Pištěková (Lvi 2009), Natálie Brichová (Kutná Hora), Aneta Dýcková (Vlašim), Anna Jiřina Pavlasová (Northwood Huskies, USA).

Náhradnice:

Brankářka: Natálie Prouzová (Nový Bydžov). Obránkyně: Beára Narovcová (Vimperk), Nikola Rožnovjaková (Kroměříž). Útočnice: Dominika Malicka (Třinec), Adéla Vrhelová (Klášterec nad Ohří).

Realizační tým:

Manažerka: Petra Herzigová
Hlavní trenér: Roman Heindl
Asistenti trenéra: Martin Všetečka a Martina Pousková
Trenér brankářek: Martin Pošusta
Lékařka: MUDr. Lucie Gahutová
Fyzioterapeutka: Jana Rothkögelová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz