Hlavní obsah

Reprezentační rozvrat. Florbalisté odmítají hrát pod finským koučem, kapitán skončil

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Matěj Jendrišák podal na začátku ledna žádost o ukončení reprezentační smlouvy.

Reklama

Trenér národního týmu Petri Kettunen a potažmo celý český florbal čelí velkému problému. V roce, kdy se koná mistrovství světa ve Finsku, se řada hráčů bouří a odmítá pod finským koučem nastupovat. Kapitán a hlavní hvězda týmu Matěj Jendrišák podal na začátku ledna žádost o ukončení reprezentační smlouvy.

Článek

Jak mužskou, tak ženskou florbalovou reprezentaci vedou zahraniční trenéři. Zatímco na švýcarského trenéra žen Saschu Rhynera se snášejí za jeho fungování u týmu vesměs slova chvály, jeho finský kolega Petri Kettunen u mužského národního týmu je pod palbou kritiky.

Ta přichází nejen z řad florbalových fanoušků, ale také od samotných hráčů. Nejbližší akcí národního týmu je kvalifikace na mistrovství světa, které se koná v prosinci v Helsinkách. Na kvalifikační turnaj do Lotyšska ovšem na přelomu ledna a února neodcestuje český celek zdaleka v plné síle. V nominaci je hned šest nováčků, což je vzhledem k blížícímu se šampionátu pramálo obvyklé.

Nechceme hrát pod Kettunenem

Podle informací Seznam Zpráv odmítlo pozvánku více než deset hráčů české reprezentace. Hlavní důvod? Nechtějí hrát pod trenérem Kettunenem. O náladě a napětí mezi hráči a trenérským vedením se mluvilo už dlouho, bojkot reprezentační akce se ale ve sportovním prostředí považuje za zcela krajní situaci.

Jednou z hlavních postav, která se kvalifikace nezúčastní, je reprezentační kapitán a jeden z nejlepších českých hráčů historie Matěj Jendrišák. Třicetiletý rodák z Havířova, který šestým rokem válí ve švédském Linköpingu, dokonce na vlastní žádost v národním týmu skončil.

„Moc rád bych se k celé situaci vyjádřil, ale bohužel jsem stále vázaný reprezentační smlouvou s Českým florbalem. O její ukončení jsem oficiálně zažádal 3. ledna s tím, že jsem ukončil reprezentační kariéru už v prosinci. Smlouva mi ale ještě podepsaná zpátky stále nepřišla, tudíž se k tomu z pochopitelných důvodů nechci vyjadřovat,“ řekl Seznam Zprávám smířeně Jendrišák.

Chaos místo systému

To jeho spoluhráč z národního týmu Lukáš Veltšmíd, který taktéž odmítá pod Kettunenem nastupovat, si servítky nebral. Hráč švýcarského Malans reprezentační smlouvu podepsanou nemá, tudíž poskytl serveru Florbal.cz ostrou výpověď.

„Mojí poslední akcí bylo domácí mistrovství světa v prosinci roku 2018, potom jsem se už jen vymlouval na zranění. Mrzí mě to, ale nesouhlasím s celou prací, kterou trenér dělá. Za dva roky jsme nebyli schopni poskládat lajny, hráli jsme bez systému, improvizace byla na každém postu a kroku. Bylo nám oznámeno, ať hrajeme po buzarech nebo loby. Možná jsem první a jediný, kdo to říká, možná si zavírám dveře do reprezentace do budoucna, ale už to dál nejde. Třeba dostanou odvahu i další,“ prohlásil Veltšmíd.

O konci Petriho Kettunena se mluvilo už po zmíněném domácím šampionátu v Praze, kde skončili Češi čtvrtí a nezanechali příliš dobrý dojem. Finský kouč tehdy situaci ustál a do nového reprezentačního cyklu si k sobě vybral české asistenty Pavla Bruse s Milanem Fridrichem. Paradoxní je, že oba pak po nevydařeném listopadovém turnaji Euro Floorball Tour rezignovali, údajně kvůli odlišným představám ve fungování realizačního týmu.

O výsledky nadcházející kvalifikace ani tak nejde. Ruku na srdce, od českého týmu se v zápasech proti Španělsku, Nizozemsku a Lichtenštejnsku i přes absenci největších hvězd očekávají vysoké výhry s dvouciferným počtem nastřílených branek. Horší už je načasování celého případu.

Do začátku světového šampionátu v Helsinkách zbývají už jen měsíce a reprezentačních akcí rozhodně není přehršel. Tím spíš by se měla využít každá nabídnutá příležitost k vykrystalizování konečné soupisky, dolaďování jednotlivých vazeb mezi hráči a řešení podrobných taktických variant. Neochota řady hráčů nastupovat pod finským trenérem tomu však brání.

Otázkou je, jak se k celé situaci postaví vedení Českého florbalu. Pokud by podobná atmosféra přetrvávala i nadále, hrozí, že se národní tým představí na mistrovství světa bez svých nejlepších hráčů.

„Situaci nelze označit za definitivně vyřešenou, zabývat se jí bude výkonný výbor Českého florbalu 25. ledna,“ dodává předseda reprezentační komise Václav Culka.

Reklama

Související témata:

Doporučované