FBI opět žádá Apple o odemčení iPhonu. Společnost vytrvale odmítá pomoci

Společnost Apple obdržela dopis od americké FBI, aby pomohla odemknout iPhone, který patřil útočníkovi na Floridě. Úřady chtějí zjistit, zda telefon neukrývá další možné důkazy.

V úplném znění dopisu, který zamířil Katherine Adams, představitelce Applu, se FBI dožaduje spolupráce na odemčení dvou iPhonů. Ty slouží jako důkazy při vyšetřování střelby, jež se odehrála minulý měsíc v Naval Air Station ve státě Florida.

FBI opět žádá Apple o odemčení iPhonu. Společnost vytrvale odmítá pomoci

Oba telefony jsou chráněny heslem a jeden z nich je poškozen, patrně v důsledku střelby. Dle NBC News Apple předal všechna možná data FBI, aby pomohl s vyšetřováním. Na další kroky ale nechce přistoupit.

„Máme velký respekt k vyšetřovacím orgánům a vždy se snažíme spolupracovat při vyšetřování. Když nás FBI požádala o dodatečná data vztahující se k případu, všechna možná data, ke kterým máme přístup jsme jim před měsícem poskytli. Budeme i nadále spolupracovat a případná další dostupná data dodáme.“

Apple hájí svůj postoj

Apple už čelil stejné situaci v roce 2016, kdy FBI nařídila společnosti odemknout iPhone Sayed Farooka. Ten zaútočil v San Bernardiu v Kalifornii. Apple odemčení razantně odmítl s tím, že by mohl nastolit nebezpečný precedent. Firma se nakonec vyhnula právním sporům, neboť FBI našla jinou cestu, jak se do smartphonu dostat. 

Zdá se, že Apple nadále stojí za svým rozhodnutím a vytrvale odmítá jakékoli odemčení a prolomení ochran ve svých zařízeních.

MacRumors