Dnes Sobota - polojasno 21°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 21°C
Sobota 4. 5. 2024
Svátek má Květoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 7 získala přístup do dříve přísně utajovaného objektu, ve kterém sídlilo sledovací oddělení STB
Chátrající objekt ve vnitrobloku. Foto: P7

Praha 7 získala přístup do dříve přísně utajovaného objektu, ve kterém sídlilo sledovací oddělení STB

Zápisem do katastru nemovitostí Praha 7 po sedmnácti letech získala přístup k objektu bývalého přísně utajovaného sledovacího oddělení STB ve vnitrobloku v ulici Veverkova 10. Se spoluvlastníky domu se podařilo dohodnout zřízení věcného břemene s právem průchodu a průjezdu a zároveň také vedení inženýrských sítí. Městská část tak má opět možnost plnohodnotně nakládat se svým majetkem v hodnotě několika desítek milionů. Otevírá se tím varianta zřídit zde školu nebo školku. 

Jednalo se o jeden z dlouhodobě nevyřešených reliktů minulosti. Městská část v roce 2002 prodala dům ve Veverkově ulici bytovému družstvu a ztratila tím přístup k dříve přísně utajovanému dvoupodlažnímu objektu, kde sídlilo jedno ze sledovacích oddělení STB.

„S družstvem, a poté se společenstvím vlastníků jednotek (SVJ) , se dlouho nedařilo dohodnout na zřízení služebností umožňujících řádnou správu a užívání tohoto objektu. Museli jsme tak v roce 2015 začít věc řešit právní cestou a celá záležitost skončila u soudu,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš.

Praze 7 se podařilo se současným SVJ dohodnout na smírném řešení zřízením služebnosti (věcného břemene) s právem průchodu, průjezdu a vedení inženýrských sítí za částku 850 tisíc korun. V současné době má již městská část zápisem do katastru nemovitostí definitivně zajištěn přístup k objektu ve vnitrobloku a může začít pracovat na jeho budoucím využití.

„Pokud bychom se nyní nedomluvili, hrozilo by, že by se celá věc u soudů prodlužovala o další roky a budova by bez využití a zajištění údržby dál chátrala,“ doplnil Mareš. Sedmá městská část má ověřovací studii, která počítá s tím, že by v objektu mohlo vzniknout školské zařízení. Podobný příběh se zažívá s mateřskou školou U Průhonu, která byla zpřístupněna po třinácti letech soudních tahanic.

Mateřská škola U Průhonu je zavřená od konce roku 2006. Praha 7 tehdy kvůli chybě úředníků z roku 1994 ztratila přístup do vnitrobloku, kde se školka nachází. Radnice již jedná s možnými provozovateli školského zařízení o pronájmu tohoto objektu.


Autor: Dalibor Kracík

Veteráni vyrazili z Prahy do Atén

Dnes ve 13:14

V druhém ročníku akce Oldtimer Express vyrazilo v sobotu ráno z Prahy 43 posádek veteránů, historických aut v zachovalém stavu na cestu po Evropě. Bude mít pět zastávek a skončí v Aténách. Organizátor Josef Zajíček, který je i jedním z účastníků, řekl ČTK, že nejde o závod a cílem je dojet...

Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Dnes ve 12:04

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionu korun na fungování služeb péče o děti v dětských skupinách. Jedná se o první třetinu přiznané částky pro rok 2024 a prostředky přiznané v rámci zúčtování příspěvku na provoz za 3. třetinu...

Porsche srazilo na chodníku ženu s kočárkem

2. května 2024 v 08:47

Ve středu kolem devatenácté hodiny řidič porsche vyjel ze zatím neznámých příčin ze silnice a na chodníku srazil procházející ženu s kočárkem, ve kterém se nacházelo zhruba roční dítě. Kočárek byl zdemolován, auto skončilo ve svahu.

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

1. května 2024 v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Další články
Nahoru