Hlavní obsah

Slovácké divadlo: První premiérou nového roku bude Její pastorkyňa

Novinky, Petra Kučerová

Známé venkovské drama Gabriely Preissové Její pastorkyňa bude ve Slováckém divadle prvním titulem roku 2020. Příběh o síle mateřské lásky, pýše a odpuštění diváci zhlédnou v režii Michala Zetela a ve výpravě Evy Jiřikovské.

Foto: Marek Malůšek

Petra Staňková jako Jenůfa a Jitka Hlaváčková v roli Kostelničky

Článek

„V pozici režiséra je to mé první setkání s Její pastorkyňou a výběr je nasnadě. Právě tímto titulem zahájilo před tři čtvrtě stoletím Slovácké divadlo svou činnost. Je to tedy jakási ´šéfovská erbovní´ inscenace a při zkoušení jsem se pokusil formulovat cosi jako současné umělecké směřování divadla,“ uvedl Michal Zetel.

Její pastorkyňa ke Slováckému divadlu neodmyslitelně patří. Právě touto inscenací zahajovala uherskohradišťská scéna v roce 1945 svůj provoz.

„Zahajovací premiéra Její pastorkyně, vůbec první inscenace Slováckého divadla, se konala v uherskohradišťské Redutě. Bylo to 10. října 1945 a Slovácké divadlo hru uvedlo v režii Oldřicha Lukeše. Na jeho repertoáru se toto realistické drama objevilo ještě čtyřikrát, a to v letech 1948, 1955, 1964 a 1985,“ říká dramaturgyně inscenace Markéta Špetíková.

Divadelní hra Gabriely Preissové měla premiéru 9. listopadu 1890. Na rozdíl od předchozí autorčiny hry Gazdina roba neměla příliš velký úspěch. Přesto byla uvedena ještě v Brně, kde se s ní seznámil i skladatel Leoš Janáček. Ten později Její pastorkyňu zhudebnil do známé opery, která je dodnes uváděna po celém světě.

„Po premiéře Její pastorkyně v Národním divadle bylo Gabriele Preissové vyčítáno, že námět vyčetla v novinové rubrice Ze soudní síně, ale že pro „vznešené jeviště“ se prý příběh o svobodné matce nehodí. Následující roky nedaly těmto kritikům za pravdu. Hra byla bezpočtukrát inscenována, vznikly podle ní dva filmy i stejnojmenná opera Leoše Janáčka,“ doplnila dramaturgyně.

Novinku Její pastorkyňa uvede Slovácké divadlo v překladu člena souboru, mladého herce Pavla Šupiny. „Úkol zněl jasně: přeložit do současné slováčtiny,“ směje se herec. „Bylo těžké najít nějaký vzorec, jak překládat. Musel jsem ctít autorku, musel jsem ctít škrty a zároveň dát překladu mladistvější nádech. První tři strany mi zabraly hodně času, fakt jsem se s tím natrápil a hledal cestu. Ale kdo nic nedělá, nic nepokazí a já bych si vyčítal, kdybych to nezkusil,“ uzavírá Pavel Šupina.

Premiéra Její pastorkyně se uskuteční v sobotu 11. ledna, hlavní role vytvoří Jitka Hlaváčová, Petra Staňková, Pavel Šupina a František Maňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám