Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Takhle si žije Rath za mřížemi, ukázala Vězeňská služba. A promluvila o matraci

Aktualizováno -
8. ledna 2020
13:40
Autor: ČTK - 
7. ledna 2020
17:30

Vězeňská služba (VS) označila podmínky odsouzeného Davida Ratha v teplické věznici za standardní. A zveřejnila fotku Rathovy cely. Popřela také tvrzení, že se tam uskutečnily stavební úpravy nebo výměna zařízení. Zastala se také ředitele věznice, který Rathovi povolil zdravotní matraci. Podle prohlášení bezpečnostního sboru tak učinil v dobré víře a z humánních důvodů.

„Výkon trestu Davida Ratha probíhá standardním způsobem, to znamená, že je umístěn na běžné cele se standardním vybavením stejně jako ostatní odsouzení a k žádným stavebním úpravám ani výměně zařízení cely nedošlo,“ uvedla VS, která k prohlášení přiložila několik fotografií Rathovy cely.

Ohledně matrace sbor napsal, že ředitel věznice ji Rathovi na jeho žádost povolil s ohledem mimo jiné na loňskou zprávu Evropského výboru pro zabránění mučení, která upozorňovala na nevhodné podmínky výkonu trestu z hlediska zajištění zdravotní péče.

„Ředitel věznice, který je oprávněn v těchto věcech rozhodovat, takto rozhodl v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů do doby komplexního posouzení a vyhodnocení zdravotního stavu lékařem vazební věznice, aby díky případné prodlevě nedošlo ke zhoršení zdravotního stavu odsouzeného,“ uvedla VS.

Takhle si ve vězení žije David Rath: Vězeňská služba zveřejnila fotky z Teplic Takhle si ve vězení žije David Rath: Vězeňská služba zveřejnila fotky z Teplic | Vězeňská služba ČR

Sbor doplnil, že ředitelé věznic přistupují k řešení zdravotního stavu vězňů v souladu s předpisy a bez ohledu na to, zda je vězeň mediálně známým, či nikoliv.

„Velmi nás udivuje, že v postupu ředitele věznice, kterého v jeho rozhodování motivoval lidský přístup s ohledem na zdravotní stav odsouzeného, by snad mělo být spatřováno jednání trestné a kriminální,“ uzavřela VS.

O tom, že ústecké krajské státní zastupitelství shledalo v teplické věznici ohledně Ratha pochybení, hovořila v neděli pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v České televizi. Výsledky kontroly nechtěla podrobněji komentovat, protože se podle ní přijímají další opatření.

VS původně vrchní státní zastupitelství kritizovala za to, že v médiích tuto informaci zveřejnilo, aniž měl ředitel věznice možnost okamžitě adekvátně reagovat. Později však tuto kritiku ze svého prohlášení stáhla.

Překvapený ředitel Dohnal

Vrchní soud v Praze loni v červnu pravomocně uznal Ratha vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Snížil mu uložený trest z 8,5 roku na sedm let a zprostil jej obžaloby ze čtyř dalších skutků. Do teplické věznice nastoupil Rath loni v říjnu. Sám si ji zvolil jako nástupní.

„Jsem velice překvapen, že státní zastupitelství mělo potřebu dle mého názoru tuto pseudokauzu medializovat, aniž o údajném pochybení věznice předem informovalo mě, jako přímého nadřízeného ředitele teplické věznice, případně ministryni spravedlnosti,“ řekl ve středu generální ředitel VS Pavel Dohnal.

Video  Rath si užíval poslední doušky svoboy: Kolo, zubař a klidný spánek.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Práci lékaři Rathovi zatrhli

Podle Dohnala se v listopadu do věznice v Teplicích dostavila zástupkyně VSZ v Praze a mimo jiné u ředitele teplické nemocnic Petra Blažka zjišťovala, na jakou pracovní pozici bude Rath zařazen. Ředitel uvedl, že vězeňská služba má dlouhodobě nedostatek lékařů. Rath by tak za restriktivních podmínek mohl pracovat jako lékař ve věznici.

Kontrola ale údajně Blažkovi důrazně odpověděla, že taková práce pro Ratha nepřichází v úvahu. Rath se už před nástupem do vězení zmínil, že by chtěl ve vězení pracovat jako lékař.

„Takovéto jednání ze strany představitelů VSZ v Praze bychom museli považovat za nepřípustné zasahování do činnosti bezpečnostního sboru, jímž vězeňská služba je. Jediný, kdo může rozhodovat o pracovním zařazení vězňů, je vězeňská služba. Jednalo by se o výrazné vybočení z pravomocí dozorového státního zástupce,„ podotkl Dohnal.

Blažek mu prý také řekl, že věznici šéfuje od roku 2011, ale nepamatuje, že by někdy přijel zjišťovat podmínky některého z vězňů někdo z pražského VSZ, dřív se ani nestalo, že by se státní zástupce vyjadřoval k zařazení vězně na pracovní pozici.

“Tento stav vnímáme jako velice nestandardní a jako vážný,„ uvedl Dohnal. Dodal, že snahy zasahovat do činnosti vězeňské služby vnímá jen od pražského VSZ, žádné podobné signály od ředitelů moravských věznic, jež spadají pod olomoucké VSZ, vězeňská služba neregistruje.

karambol ( 9. ledna 2020 11:28 )

pane Rath měl jste krást za kmotry ODS mohl jste si to odsedět na penzionu jako Dalík nebo jste měl sehnat bandu motorkářu jako Novák 40milionu ukrad a světe div se oni ho pustili!! Bradáčová, a spol pak že se nedá objed­nat,zn­eužít­,pod­platit!

tomlk007 ( 8. ledna 2020 22:52 )

Těch 10mega už zaplatil?Třeba kouknout pod podlahu,starý Drátmir naškrábal údajně balík.Za to lhaní bych mu 10let přidal

ostuda ( 8. ledna 2020 20:12 )

tak to by třeba odsouzený autobusáci a řidiči kamionů mohli jezdit dál taky, když je jich taky nedostatek
a nakonec - i ku/rev je taky nedostatek. teda těch brusných, myšleno

fandasever ( 8. ledna 2020 19:28 )

Vrchní mafiánka Bradáčová jen plní příkazy mafie

neroja ( 8. ledna 2020 19:08 )

Za určitých okolností můžeš umřít i po snědení rohlíku, přesto ti ho vězni pečou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa