Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Máme 22 gayů a leseb.“ Adept na šéfa KDU-ČSL udivil Kalouska. Do boje jde i Jurečka

Aktualizováno -
8. ledna 2020
14:33
Autor: simao - 
8. ledna 2020
12:56

Kandidát na šéfa KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský si na sociálních sítích zavařil. A to když mluvil o tom, že mezi lidovci je 22 homosexuálů. Bývalý šéf strany Pavel Bělobrádek nyní lidovce hájí, že sexuální orientaci neřeší. A exministr Marian Jurečka se má vyjádřit, zda půjde do boje o předsednické křeslo proti Zdechovskému.

„Neměli bychom nikomu lézt do postele a kontrolovat, jestli má v posteli chlapa, nebo ženskou. Musíme mezi naše voliče přitáhnout konzervativní gaye a lesby mimo jiné tím, že se vůči nim nebudeme vymezovat,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Napočítal jsem, že v KDU-ČSL máme přes 22 gayů a leseb ve středně vrcholové politice, ať jde o městskou, či krajskou politiku. Řada gayů a leseb jsou také naši voliči. Není správné například neustále omílat kritiku pochodu Prague Pride, když jde o akci jen určité minoritní skupinky,“ podotkl.

Zdechovský: Seznam si nevedu

Na dotaz novináře Radka Bartoníčka, jak došel k číslu 22, Zdechovský odpověděl slovy: „Tak vím, kdo je gay nebo lesba v KDU-ČSL.“

Video  Lidovci pěli hymnu na Národní třídě. Výborný zmínil Havla a šil do Babiše za  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A na sociálních sítích se rázem rozjela debata o tom, jak lidovci danou věc zjišťují. Zda ji mají třeba v dotazníku při přihlášce do strany? „To jste si dělal nějaký seznam?“ divil se Bartoníček. „Ne. Když jsem si procházel věci k této problematice, tak jsem si s tím spojoval i jména některých našich starostů či radních. Žádný seznam jsem nedělal,“ reagoval Zdechovský, kritice však přesto neunikl.

Bělobrádek: Sexuální orientaci neřešíme

„Vy zjišťujete u svých kolegů a přátel sexuální orientaci? A přesto to asi u většiny víte, ne? My to nezjišťujeme, ale pochopitelně o tom víme, protože není důvod to tajit. Máme přehled, kolik členů jsou ženy a kolik muži, jejich věk, to není ′kádrování′. Sex.orientaci neřešíme,“ hájil ve středu lidovce jejich bývalý šéf Pavel Bělobrádek.

„Což o to, v TOP 09 budou jistě také nějací gayové a lesby, ale nikdy by mě nenapadlo je počítat. Stejně jako katolíky či protestanty,“ reagoval na Zdechovského slova taktéž bývalý předseda lidovců, dnes šéf poslanců Topky Miroslav Kalousek.

„V TOP09 máme sčítání homosexuálů až na jaře,“ pobavil na twitteru falešný účet Karla Schwarzenberga.

„Ten homosexualismus dneska vleze všude. Tadyhle kandidát na předsedu Zdechovský je mu na stopě dokonce v řadách KDU-ČSL, amen!“ rýpla si do Zdechovského moderátorka ČT Nora Fridrichová.

Lidovci hledají nástupce vdovce Výborného

KDU-ČSL hledá nového předsedu na místo Marka Výborného, který se chystá křeslo šéfa strany opustit. A to kvůli loňskému náhlému úmrtí manželky Markéty, která zemřela kvůli neodhalené srdeční vadě, o které nikdo nevěděl.

Vdovec Výborný se nyní chce především starat o své tři děti. O jeho místo se vedle Zdechovského uchází i šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek. A rozhodnutí kandidovat oznámil ve středu i exministr Marian Jurečka.

Jurečka dal na manželku

Právě Jurečka a Bartošek se přitom utkali v poslední volbě předsedy s Výborným. A neuspěli. Jurečka se proto o kandidatuře rozhodoval nyní poměrně dlouho, dokonce nechal hlasovat na svém facebooku, zda do boje jít, či nikoli. A radil se i doma.

Zásadní pro něj byl názor manželky. Sjezd vnímá jako dobrou příležitost nejen pro změnu předsedy, ale také pro obnovu předsednictva. „Myslím, že je určitá obnova potřeba. Jsem za to rád, že i takhle to členové současného předsednictva jsou ochotní vnímat,“ řekl.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Jsme v situaci, kdy se KDU-ČSL za poslední dva roky nedaří získávat větší důvěru voličů. Oscilujeme na hranici okolo pěti procent. Byl bych rád, kdyby KDU-ČSL dokázala získat větší důvěru. V interních průzkumech se dnes pohybujeme z hlediska potenciálu mezi osmi až 11 procenty voličů. To bych vnímal jako důležitý cíl v budoucnu pro KDU-ČSL,“ uvedl Jurečka.

Kandidaturu naopak už dříve vyloučili Bělobrádek, nynější první místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková či europoslankyně Michaela Šojdrová. Na kandidaturu nepomýšlí ani hejtman Zlínského kraje a bývalý předseda Jiří Čunek.

Kazin ( 10. ledna 2020 19:42 )

A On je zoofil 😂

ad-ga ( 10. ledna 2020 09:29 )

To se chlubí nebo si stěžují?

Mam_vas_u_prdeIe ( 10. ledna 2020 06:52 )

KDU-ČSL = 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩

karambol ( 9. ledna 2020 09:51 )

lidovci jsou budou zlo, křiváci,luza,špína nic nového jste nám nezdělili.Stači jmena Šroj­drová,­Zadec­hovský­,Výbor­ný,Bě­lokři­vák,Her­man,Ju­rečka a víme že ja to politika zapro­dancu,­zrád­cu,kři­váku,­bukvic­,líza­ček co stakovým humusem.

gabreta ( 8. ledna 2020 22:51 )

Ti už i s TROP 09 budou svážet dědky a báby na vozíkách k volbám, jako to dělali Komouši v r. 1948!! Tu sebranku může dneska volit jen duševně slabší jedinec!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa