Přiznal se k vraždě německého politika, teď bere zpátečku. Prý nestřílel

Němec Stephan Ernst, který je podezřelý z loňské vraždy politika Waltera Lübckeho, tvrdí, že člena vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) nezastřelil. Novinářům to dnes v hesenském Kasselu řekl jeho advokát Frank Hannig. Pravicový radikál se přitom k vraždě, která otřásla spolkovou republikou, v minulosti už přiznal.

Ernst dnes vyšetřujícímu soudci podle svého právníka řekl, že v místě vraždy byl, smrtící výstřel ale vyšel z rukou Markuse H., který je v souvislosti s vraždou také ve vazbě. Oba podle něj chtěli politika Lübckeho zbraní jen zastrašit. Po hádce ale "vyšla střela".

V minulosti se prý Ernst k činu přiznal proto, že chtěl Markuse H. chránit - za což mu byla slíbena ochrana a finanční výhody pro jeho rodinu.

Pětašedesátiletý Lübcke, který byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku, byl zastřelen začátkem loňského června u svého domu v obci Wolfhagen. Do hledáčku vyšetřovatelů se kvůli činu rychle dostal právě Ernst, který byl německým úřadům známý kvůli svému dřívějšímu zapojení do pravicově extrémní scény a několika trestným činům. Na základě jeho výpovědi pak našli i střelnou zbraň.

Třiačtyřicetiletého Markuse H. zatkla policie také loni v červnu kvůli tomu, že měl zprostředkovat prodej zbraně, jíž byl Lübcke zavražděn. Jestli byl do případu zapojen tak, jak tvrdí Ernst, musí nyní objasnit vyšetřovatelé. Stopy Markuse H. ale na rozdíl od Ernstových na místě činu podle televize NDR nenašli.

Útoky na politiky se v Německu v posledních letech odehrávají stále častěji. K nejznámějším patří pokus o vraždu současné primátorky Kolína nad Rýnem Henriette Rekerové z roku 2015, při němž málem přišla o život, a útok nožem na starostu západoněmecké obce Altena Andrease Hollsteina (CDU) z roku 2017. V obou případech byl důvodem napadení postoj těchto politiků k migrační problematice. Tento motiv pro svůj čin dříve uváděl i Ernst.

Související

Walter Lübcke

Začal proces v případu vraždy Lübckeho. Zájem enormní, novináři před soudem nocovali

U soudu ve Frankfurtu nad Mohanem dnes začal za velkého zájmu médií a přísných bezpečnostních opatření proces s pravicovým radikálem obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, který byl členem německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Na lavici obžalovaných usedl také údajný komplic. Proces by měl trvat nejméně do konce října.

Více souvisejících

Walter Lübcke Německo Policie Německo

Aktuálně se děje

před 2 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 32 minutami

před 32 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy