metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 11 °C

Středa 24. dubna 2024. Svátek má Jiří

Změny v řádech zlobí cestující. Zaměstnancům letiště ujíždí autobusy před nosem. Jiní se mačkají

  10:39
V lednu a únoru jezdí pražskou MHD méně cestujících. Tento fakt však podle mnoha reakcí čtenářů Metra organizátor pražské dopravy i samotní dopravci zneužívají k tomu, aby poskytovali Pražanům méně kvalitní servis. Podle čtenářky Hanky Vohánkové související změnu jízdních řádů, jež vešla v platnost začátkem tohoto týdne, odnesli nejvíce zaměstnanci letiště.
Ilustrační snímek | foto: Aneta Čapkovápro iDNES.cz

„Na Letišti Václava Havla končí směna většině zaměstnanců v 18 hodin. A co dopravce neudělá? Posune bus 191 z 18.08 na 17.59. Spousty zaměstnanců přitom bydlí v okolí Dědiny, kam jim další spoj jede až za půl hodiny. Strašný,“ napsala na Facebooku deníku Metro Vohánková.

Méně pasažérů

17,5

Zhruba o tolik procent obvykle v průměru každý rok klesne v lednu a únoru zájem o spoje MHD. V Praze je v tu dobu nejméně turistů, probíhají zkoušková období a mnoho lidí jezdí na hory. V únoru dva týdny počet cestujících ovlivňují také jarní prázdniny.

Ke kritice padající na hlavu organizátora dopravy Ropid patří také úbytek klíčových bezbariérových spojů na lince 197, prodloužení intervalu na linkách 181 a 183 nebo přeplněné spoje ze Zbraslavi. Podle mnoha čtenářů nyní vznikají kvůli novým řádům takové prostoje, že se na mnoha místech metropole čeká na městské busy v mraze až půl hodiny. 

Deník Metro vybrané podněty od čtenářů Ropidu předal. Ten se hájí jednak tím, že se omezení dotýká pouze autobusové dopravy, nikoli metra a tramvají, kde je cestujících statisticky rovněž méně. Jeho mluvčí Filip Drápal pak zároveň na Facebooku přiznává, že je úbytek spojů nutný i kvůli kritizovanému nedostatku řidičů. „Chápeme, že nikdo z nás nespí zimním spánkem a všichni se potřebujeme dostávat do práce. Díky nižší poptávce po přepravě však můžeme dopřát svým zaměstnancům trochu více odpočinku. Díky úspoře pracovní síly nebudou řidičům chybět síly pro měsíce, kdy poptávka opět poroste,“ argumentuje Drápal. 

Úpravy jízdních řádů

  • Změny většiny městských autobusových linek najdete ve všech vyhledávačích spojení. Třeba linka 102 ve směru od Kobylis končí na Sídlišti Bohnice. Do zastávky Staré Bohnice jsou zavedeny po půlhodinách prodloužené spoje linky 236. Linka 196 jezdí z Kačerova na Kloboučnickou jen ve špičkách.
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Rodiče, myslete na sykavky i vibranty svých potomků. Jednou vám za to poděkují

vydáno 24. dubna 2024  5:40

Málokterý dospělý mluví krásně precizně, ostatně každá druhá „tvář z televize“ má co dohánět, alespoň podle klinické logopedky Gabriely Kubíkové. Většina...  celý článek

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek